Keuken verbouwen?

Ga jij binnenkort een nieuwe keuken aanschaffen, verbouwen of uitbreiden? spannend hé. Hierbij enkele tips. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Geplaatst door: DTS Advies

Keuken wijzigen? let op het volgende...

 

Hierbij wil ik je informeren over een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen, verbouwen of uitbreiden van jouw keuken.

Hou je de opstelling hetzelfde of wil je het helemaal anders? ..... Let er op bij een wijziging van de keukenopstelling dat  de afvoeren en leidingen vaak verlegd moeten worden. Dit is een ingrijpende klus, onderschat dit niet en laat het uitvoeren door een erkend installateur. Denk eraan dat je voor ingrijpende wijzigingen aan afvoeren en tussenwanden altijd goedkeuring moet vragen bij de VvE. Denk bij een andere keukenopstelling ook na over de bestaande vloerbekleding, de wandafwerking en het plafond? Kunnen deze nog aangeheeld of gerepareerd worden of moeten deze dan ook vervangen worden! Dit brengt extra kosten met zich mee.

Ga je voor de aanschaf van je nieuwe keuken kijken bij een keukenshowroom? Dan zul je daar de meest complete keukens zien met de nieuwste, handigste apparatuur. Wil je in de nieuwe keuken extra (inbouw)apparatuur aanbrengen? Kijk dan goed of uitbreiding van jouw meterkast mogelijk is omdat sommige apparaten een eigen groep nodig heeft. Ook voor deze werkzaamheden adviseer ik om dit door een erkend installateur te laten controleren.

Ook een belangrijk onderdeel van een nieuwe keuken is de afzuigkap. Welke mag je plaatsen?

Tegenwoordig hebben bijna alle appartementencomplexen een mechanische ventilatie die is aangesloten op een individuele ventilatiebox in de woning of op een centraal afzuigsysteem. Heb jij een mechanische ventilatie dan heb je in de keuken, badkamer, toilet en soms in de berging een afzuigventiel in het plafond zitten. Deze ventielen zijn ingeregeld en zorgen voor voldoende op elkaar afgestemde afzuiging van lucht in de woning en het complex. Het is daarom niet toegestaan om deze ventilatie-opening af te plakken of het systeem zelf bij te stellen of een afzuigkap met motor hierop aan te sluiten omdat je dan het totale systeem ontregeld.

Zou je wel een afzuigkap met motor op een afzuigventiel plaatsen dan worden kookluchtjes uit de keuken bijvoorbeeld de badkamer ingeblazen of bij een centraal systeem bij de buren. Een beter alternatief is dan een recirculatiekap. Deze kap bevat een filter voor het opvangen van vet en kookluchtjes en hoeft niet op een kanaal te worden aangesloten. Deze kap voert de kookdampen niet af maar filtert de geur en het vet uit de lucht en blaast de gefilterde lucht vervolgens terug de woning in. Je hebt met deze kappen alle plaatsingsvrijheid.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem zit er vaak een regelstanden bediening tegen de wand in de keuken en heeft deze drie regelstanden.

Stand 1 is de spaarstand, dit is de regelstand die je overdag en ’s nachts gebruikt wanneer je niet aanwezig bent. Er hoeft dan minder geventileerd te worden.

Stand 2 is de dagstand, deze stand is de normale ventilatiestand voor overdag in een bewoond huis.

Stand 3 is de kookstand en douchestand, tijdens het koken is dit de extra krachtige stand die de luchtjes in de keuken effectief afzuigt.

De keuken is gekozen en dan is het zover….

keuken dts advies

Je hoopt het natuurlijk nooit, maar tijdens werkzaamheden kan er altijd wat mis gaan. Wees hierop voorbereid.

Wat als er tijdens de werkzaamheden waterlekkage ontstaat? Waar zit dan de hoofdkraan? Meestal bevindt deze zich in de meterkast. Maar wat als jou appartementen geen meterkast heeft in de woning? Kijk dus vooraf altijd hoe je bij calamiteiten het water in de woning kunt afsluiten. Dit geld ook voor het afsluiten van het gas (indien aanwezig). Deze kraan zit ook vaak in de meterkast. Heb je een afsluiter van het gas gevonden dan staat de gaskraan open als het handvat in één lijn met de leiding staat en is hij dicht als hij dwars op de leiding staat.

gaskraan

Nog een belangrijk onderdeel bij het wijzigen van jouw keuken waar je niet zo snel bij stil staat is het controleren van je verzekering. Ben je goed verzekerd? Onder welke verzekering valt je nieuwe keuken?

Als woningeigenaar heb je te maken met aantal verzekeringen waaronder opstal- en inboedelverzekering. De inboedelverzekering sluit je zelf af. Deze dekt de schade van alle verplaatsbare spullen in huis. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg aan te raden. Hij dekt o.a. brand, wateroverlast en inbraak.

Een voorbeeld: een inbouwkoelkast valt onder de opstalverzekering, een losse koelkast onder de inboedelverzekering. Zwevend parket wordt om dezelfde reden gezien als inboedel en vastgelijmd parket als opstal.

De opstalverzekering ook wel gebouwenverzekering wordt afgesloten door de VvE en betaald uit de VvE bijdrage. Het verzekerde bedrag is gebaseerd op de herbouwwaarde van het hele complex. Deze verzekering dekt alle schade aan het gebouw en alles wat ‘aard- en nagelvast’ met het gebouw verbonden is zoals leidingen, centrale verwarming, sanitair, plafonds, muren, vloeren enz. Dus ook jouw keuken! 

Nu komt een belangrijk punt! De meeste opstalverzekeringen gaan ervan uit dat in elk appartement dezelfde (standaard) keuken en badkamer zit. Daardoor zijn woningverbeteringen zoals een nieuwe keuken of badkamer meestal niet inbegrepen in de polis van de VvE. Dit kan bij schade tot nare gevolgen leiden. Informeer bij de VvE en lees de polis goed door, misschien heeft de VvE een collectieve bijverzekering op de hoofdpolis afgesloten, maar dit zijn ze niet verplicht.

Valt het niet onder de polis van de VvE dan betekend dit dat je jouw nieuwe keuken op een andere wijze moet verzekeren, maar hoe?

Deze overwaarde is te verzekeren onder eigenarenbelang! bij jouw eigen verzekeringsmaatschappij. Zo komt je niet voor onaangename verrassingen te staan! Niet alleen een nieuwe keuken en/of badkamer, maar ook de kosten van verf en/of de nieuw aangebrachte vloer valt onder deze verzekering. Ook glasdekking (indien niet door de VvE afgesloten) en de zonwering/rolluik valt onder deze verzekering. De aankoopwaarde van de aangebrachte verbeteringen dienen vaak als het te verzekeren bedrag.

Neem contact op met de adviseur van jouw verzekeringsmaatschappij.

Let op: Niet alle verzekeraars bieden een eigenaarsbelangverzekering aan en de voorwaarden en premies van de verzekeraars die een eigenaarsbelangverzekering aanbieden, kunnen sterk uiteenlopen. Het is daarom verstandig om de verschillende eigenaarsbelangverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Ook zaken die je tegen betaling hebt overgenomen van de vorige eigenaar vallen onder eigenaarssbelang. In een appartementengebouw 'koop' je in feite het recht op bewoning en gebruik van één appartement. Van de rest van het gebouw is iedereen voor een stukje eigenaar. Misschien toch wel aardig om je daar eens van bewust te zijn: het eigendom houdt dus niet op bij de eigen voordeur.

Let op! Is er sprake van een 'slapende' VvE, dan kan het zijn dat je zelf een opstalverzekering moet afsluiten. Dit komt vooral voor bij kleine, oude appartementencomplexen. Controleer dus altijd bij de VvE hoe het met de opstalverzekering zit.

Samengevat: een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt problemen of teleurstellingen achteraf.

Ik wens je heel veel succes en plezier met het kiezen van een nieuwe keuken!

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Tolhuisstraat 12 C, 3072 LT  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.