Oplevering woning

Word jouw nieuwbouwwoning binnenkort opgeleverd? Spannend hé... eindelijk is het zo ver.

Geplaatst door: DTS Advies

De oplevering.

 

Je woning is zo goed als klaar. Sommige aannemers nodigen je uit voor een voorschouw, ook wel vooroplevering genoemd. Weet dat je niet verplicht bent om hieraan mee te werken. Een voordeel kan wel zijn dat je tijdens deze schouw al wat opleverpunten tegen komt die door de aannemer opgepakt kunnen worden en bij de officiële oplevering dan hersteld zijn. Dit scheelt opleverpunten.

Belangrijk! Teken tijdens deze vooroplevering geen enkele lijst en neem geen sleutel in ontvangst.

En dan is het zo ver .... de officiële oplevering.

De aannemer is verplicht uiterlijk 14 dagen vóór de oplevering de opleverdatum schriftelijk kenbaar te maken. Zo heb jij voldoende tijd om eventueel een deskundige in te schakelen die jou kan helpen bij de oplevering.

Voor de oplevering ben je verplicht om de volledige aannemingssom te betalen. Je hebt nog wel het recht om 5% van de aanneemsom bij oplevering in depot te storten bij de notaris of de aannemer mag ter vervanging van een depot een bankgarantie stellen. Dit depot of bankgarantie dient als zekerheid dat de aannemer het herstel van de genoteerde opleveringsgebreken binnen drie maanden na oplevering hersteld heeft.

Is op het moment van de officiële oplevering het water nog niet aangesloten, zijn nog niet alle ramen geplaatst of doet de verwarmingsinstallatie het nog niet! Dan mag je de oplevering weigeren! Vuiligheid en rondslingerende bouwmaterialen kunnen ook een hoop schade aanrichten. Let daarom bij de oplevering dat de woning, de beglazing, de badkamer en toiletten goed schoon zijn. Dan kan je pas een goed beeld krijgen van alles. Je kunt dit eisen van de aannemer.

De aannemer trekt ongeveer 1 a 1,5 uur uit voor de oplevering van jouw woning. Tijdens deze oplevering wordt een proces-verbaal van oplevering opgemaakt. In dit proces-verbaal worden onder andere alle geconstateerde gebreken genoteerd. Laat de aannemer ook beschadigingen in het proces-verbaal noteren. Zo kan de aannemer achteraf niet beweren dat jij de beschadigingen zelf hebt aangebracht. Let er op dat de aannemer ook vermeld op welke wijze hij de gebreken gaat herstellen en laat hem vermelden op welke termijn hij de opleveringspunten afhandelt. Tijdens deze officiële oplevering wordt ook het meer- en minderwerk dat door de aannemer is uitgevoerd gecontroleerd.

Beschik jij over voldoende bouwkundige kennis? Als dat niet het geval is dan is het moeilijk om zelf alle gebreken te vinden tijdens de oplevering. De meeste eigenaren beoordelen de woning op hoe mooi hij eruit ziet, of hoe de kwaliteit van de gebruikte materialen is en op de locatie waar ze gaan wonen. Heel logisch. Doe daarom de oplevering nooit alleen. Met meerdere personen zie je meer en het kopen van een woning is vaak de grootste financiële stap in je leven. Mijn advies is om altijd een bouwkundige mee te nemen om zo problemen achteraf te voorkomen, want de officiële oplevering is het juridisch moment van overdracht. Je verklaart doormiddel van het ondertekenen van het proces-verbaal dat je de woning aanvaardt, met uitzondering van de geconstateerde opleveringsgebreken. Dit is ook het officiële moment van de sleuteloverdracht. Het is dus erg belangrijk dat alle gebreken genoteerd worden.

nieuwbouwoplevering dts advies

Ik hoop dat je iets hebt aan dit advies en wens je succes met de oplevering en heel veel woonplezier!

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Tolhuisstraat 12 C, 3072 LT  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.