Een stille vloer; minder overlast

Steeds vaker worden hout- en kunststofvloeren in appartementen gelegd. Om overlast te voorkomen is het noodzakelijk om zorg te dragen voor een goede geluidsdemping, aangezien er een geluidsreductie van 10dB naar de onderburen verplicht is.

Gepubliceerd: 28 maart 2018

Zorgvuldig een ondervloer kiezen helpt

Geluidsisolatie is een belangrijk punt als het gaat om een ondervloer. Met name de akoestische eigenschappen spelen een belangrijke rol in een appartement. De ondervloeren van nu worden worden uitgebreid getest bij onafhankelijke, internationaal erkende en geaccrediteerde instanties zoals TNO.

Geluidsisolatie

In een appartement wordt men geacht om een ondervloer te kopen met een goed geluiddempend vermogen. Dit betreft de contactgeluidreductie ten opzichte van de loopgeluiddemping. Het verschil? Loopgeluid is het getik dat men hoort als er over een harde vloer gelopen wordt bijvoorbeeld met hoge hakken. Dit kan storend zijn voor de mensen in de kamer. Contactgeluid is waar uw (onder)buren meer last van hebben. Elke voetstap stuurt trillingen naar beneden en een goede ondervloer dient dit op te nemen.

10 dB

10dB geluidsreductie heeft alleen betrekking op het contactgeluid; het geluid dat naar beneden gaat. Meestal wordt er verlangd (door de VvE) om een geluidsreducerende ondervloer te plaatsen om deze grote ergenissen te voorkomen. Er wordt gesproken over 10 dB of 20 db, maar wat is het precies? Dit betekent dat uw ondervloer een vermindering van geluid moet realiseren, uitgedrukt in decibellen (dB).
Een vermindering van 10dB betekent de geluidsreductie voor de combinatie van de vloerbedekking ?n ondervloer ten opzichte van de kale betonnen draagvloer. Soms wordt er over een eis van 12 dB of 15 dB (van de VvE of in een huurcontract) gesproken, maar de norm volgens de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is 10dB. Ook ontstaat er verwarring rond de vermeldde geluidsreductie per ondervloer. Sommige ondervloeren bieden 23 dB geluidsreductie en andere 10 dB. Dit gaat meestal over het verschil tussen Llin (binnen Nederland) en Lw (internationaal).
Anderzijds worden er ondervloeren aangeboden met een zogenaamde hoge geluidsreductie bijvoorbeeld 16 of 19 dB. Deze meetwaardes worden getest zonder vloerbedekking. Dit zou in principe mogelijk zijn als men er geen vloerbedekking overheen legt. Zodra er een vloer(bedekking) over deze ondervloer gelegd wordt, verandert het geluiddempende vermogen van de ondervloer.

Eisen aan de ondervloer

Als niet de juiste ondervloer is geïnstalleerd kan dit het woonplezier verstoren. Omdat iedere vloerbedekking een eigen akoestiek heeft, zijn hiervoor verschillende TNO-gecertificeerde ondervloeren ontwikkeld om de 10 dB geluidsreductie te behalen. Alleen ondervloeren met een TNO-rapport worden aanvaard door de VvE.

Tapijt

Tapijten met slechts een jute of gestreken latex rug moeten altijd op een ondertapijt gelegd worden. Ondertapijt zorgt voor extra veerkracht en bedekt tevens oneffenheden in de bouwvloer. Er zijn veel soorten ondertapijt, onder andere van vilt en schuimrubber. Bijzondere producten zijn het zogenaamde renovatienet en renovatievlies. Het renovatienet is speciaal ontwikkeld voor het leggen van tapijt op bestaande harde vloerbedekking. Met renovatievlies kan nieuw tapijt over bestaand tapijt gelegd worden. Meer weten? Kijk eens bij Karpettenkelder.

Lamelparket en laminaat

Bij toepassing van lamelparket en laminaat moet de ondervloer vooral egaliseren en isoleren (akoestisch en thermisch). Bovendien is het aanbrengen van dampdichte folie onder deze vloertypen noodzakelijk om te voorkomen dat er van onderaf vocht in de vloer kan dringen.

Vinyl en linoleum

Vinyl en linoleum moeten absoluut een gladde, harde en egale basis hebben.

Steen

Voor tegel- en natuurstenen vloeren bestaan er geluidsisolerende ondervloeren, zodat deze vloertypen toch in flats gelegd kunnen worden. Dit samengestelde materiaal isoleert niet alleen contactgeluid naar aangrenzende woningen, maar absorbeert ook het akoestische geluid in de woning zelf.

Energiezuinig

Het duurzaam isoleren van houten, betonnen en stenen ondervloeren kan een enorme energiebesparing opleveren en verhoogt het wooncomfort. Als er een kruipruimte is, kan de vloer het best aan de onderkant geïsoleerd worden. Ontbreekt de kruipruimte, dan kan het alleen van bovenaf. Een fikse klus, maar vanuit milieu-oogpunt zeker de moeite waard! Meer informatie over het duurzaam isoleren van uw (onder)vloer vindt u op www.milieucentraal.nl.
Tip: isolatiematten

Voor het isoleren van vloeren tegen geluidsoverlast zijn er speciale isolatiematten verkrijgbaar, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Met een dikte van 3 tot 6 mm verhogen de matten het loopcomfort, alsook de akoestische en thermische isolatiewaarde van de constructie.



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
5 jaar geleden
We hebben hiervoor een speciale PVC vloer beschikbaar, SimpLay 19dB. Speciaal ontwikkeld voor appartementen. Eenvoudig zelf te leggen en de perfecte contactgeluidreductie.
B.R
5 jaar geleden
Eigenlijk zou men in appartementen alleen moeten kiezen voor zachte vloeren. Veel overlast komt door harde vloeren ook als is de ondervloer goed en dan is dat niet alleen voor je bovenbuur, maar links boven, boven je, rechtsboven en de naaste buren. Als men toch kiest voor harde vloeren dan zou men leefregels aan moeten passen. Na 11 uur geluisterd te hebben naar iemand die loopt op hakken boven je dan vlucht je wel je huis uit. Mensenl hebben zelf biet door hoe vervelend constant hakken is als je eronder woont. En daarbij moet men es gaan denken aan die houten trappen die naar zolder gaan waar veelal slaapkamers gebouwd worden. Dat geeft erg veel overlast. Appartement wonen is gehorig stil krijg je niet, maar er is best veel aan te doen als de wil er is.
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.