Geen geluidsoverlast

In Nederland wonen we zo dicht op elkaar dat het bijna onmogelijk is de buren niet te horen. Normaal gesproken geen probleem, maar wanneer uw buren zoveel geluid produceren dat u niet meer prettig kunt wonen, is dat heel vervelend.

Gepubliceerd: 10 december 2013

Als u woont in een appartementencomplex hebt u een verhoogde kans op geluidsoverlast. Het geluid komt hier namelijk van meerdere kanten (van onder, boven, links en rechts). Dit kan natuurlijk erg hinderlijk zijn. Maar het kan zelfs grotere vormen aannemen. Zo kan geluidsoverlast nadelige gevolgen voor uw gezondheid hebben. Ook het dichthouden van ramen en deuren, om bijvoorbeeld het lawaai buiten te houden, heeft gevolgen: er ontbreekt dan ventilatie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zelf actie ondernemen tegen geluidsoverlast minder gezondheidsproblemen ervaren dan degenen die dit niet doen. Het is dus wel degelijk van belang om, als u geluidsoverlast ervaart, hier iets aan te doen.

Soorten geluid

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten geluid: luchtgeluid (via de lucht) en contactgeluid (via de constructie van de woning). Luchtgeluid wordt direct door de bron zelf uitgestraald, bijvoorbeeld geluid van de radio of televisie of een blaffende hond. Als lucht-geluid tegen een wand ‘botst’, wordt deze in trilling gebracht en geeft het geluid vervolgens door aan de aangrenzende ruimte. Luchtgeluiden gaan ook zeer gemakkelijk door ‘geluids-lekken’ zoals kieren, spleten, maar ook deuren en ramen. Het andere geluidstype wordt contactgeluid genoemd, dit ontstaat als een geluidsbron direct in contact staat met constructie-onderdelen. Voorbeelden van contactgeluid zijn het lopen op de vloer of het dichtslaan van een deur. Contactgeluid dringt verder door dan luchtgeluid en het beste is contactgeluid direct bij de bron aan te pakken, dus het geluid niet in contact te laten komen met de constructie. Zowel lucht- als contactgeluid kan ook fanke-rend worden doorgegeven, dat wil zeggen indirect. Hierdoor is het mogelijk hinder te ondervinden van aangrenzende ruimtes, terwijl deze niet direct aan wanden of vloeren grenzen. Denk hierbij aan het geluid van het boren in een muur. Contactgeluid geeft hiermee nog een sterker effect dan luchtgeluid, doordat deze eerste verder doordringt in de constructie-onderdelen.

Reglement

Geluidsoverlast in een appartementen-complex (of het voorkomen hiervan) staat vaak geregeld in het huishoudelijk reglement. Vaak zijn hier de strengere normen van geluidsoverlast in opgenomen. In het reglement is het bijvoorbeeld vaak verplicht gesteld om bij harde vloeren (parket of plavuizen) een geluidsdempende laag aan te moeten brengen. Per reglement kunnen de voorschriften echter verschillen. Het is dus belangrijk om deze te raadplegen. Het is in ieder geval aan te raden om sowieso geluidsisolatie aan te brengen in uw woning of, indien mogelijk, in alle woningen in het complex. Zo wordt de geluidsoverlast tot een minimum beperkt.

Isolatiemogelijkheden

Om een appartement zo goed mogelijk te voorzien van geluidswerende isolatie zijn er verschillende toepassingen mogelijk. Zo kunnen de muren worden voorzien van isolatie, al is dit niet eenvoudig om te bereiken. Na-isolatie van de muren betekent niet automatisch een akoestische isolatie, doordat dit niet het contactgeluid vermindert. Om muren optimaal akoestisch te isoleren, werkt men het beste met een voorzetwand die los staat van de muur. Laat de isolatie voor het beste resultaat doorlopen tot onder de vloer. En in de meest perfecte omstandigheden moet de muurisolatie ook aansluiten op de isolatie in het (verlaagd) plafond. Hierdoor is het contactgeluid tot een absoluut minimum beperkt. Ook is het belangrijk de ramen te isoleren, alsmede de kieren tussen het raamkozijn en de muur. Daarnaast is vloerisolatie een veelvoorkomende maatregel, met name als er gebruik wordt gemaakt van harde vloeren. Door een goede ondervloer te gebruiken die voldoet aan de 10 dB norm kan er prima een harde vloer zoals laminaat, linoleum of vinyl worden gelegd. De ondervloer kan direct op de kale vloer worden gelegd, mocht dit niet toereikend zijn dan kan deze 'zwevend' worden gelegd. Een zwevende vloer is een dekvloer die als het ware los liggend op een dragende vloer wordt aangebracht, waardoor er niet direct contact is met de kale vloer. Tevens is het glas zelf van groot belang. Gewoon dubbel glas is niet voldoende voor akoestische isolatie. Dubbel glas van verschillende diktes met ertussen een luchtlaag is wel geschikt voor akoestische isolatie.



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Rosalinda Van de Bunt-Roozeboom
9 jaar geleden
Maar hoe zorgt ik ervoor dat het huishoudelijk reglement nageleefd wordt? Wij hebben al 2,5 jaar ernstige voor al contactgeluidsoverlast van onze bovenburen gehad. Noch het bestuur noch beheerder heeft enige actie ondernomen om dit op te lossen.
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.