Gemak en veiligheid ineen
Bij appartementencomplexen is het een komen en gaan van bewoners, bezoek, onderhoudsmensen, postbezorgers, pakketbezorgers enzovoorts.
Dankzij diverse ICT-systemen en domotica oplossingen weet u precies wie er voor de deur staat en voor wie u de deur opent. Wel zo veilig!
Veiligheid is een basisbehoefte waar we niet zonder kunnen, de veiligheid in en om ons huis is dan ook enorm belangrijk. Bij een appartementencomplex hebben de bewoners ook te maken met een stukje collectieve veiligheid. Zo kan het willekeurig openen van de deur voor onbekenden die aanbellen vervelende gevolgen hebben voor andere bewoners.
Als de bel gaat dan…
Het klinkt zo logisch, de bel gaat en u doet open. Maar veilig is het niet, want wie staat er voor de deur? Het lukt ongenode gasten nog altijd om binnen te komen simpelweg door aan te bellen. Belangrijk dus om te weten voor wie u de deur opent.
Met behulp van intercomsystemen kunt u in ieder geval vragen wie er voor de deur staat. Nog veiliger zijn de video-intercomsystemen, waarbij u ook zíet met wie u te maken heeft. Veel bellentableaus worden tegenwoordig voorzien van een video-installatie. Helemaal van deze tijd zijn de systemen die verbinding maken met uw smartphone of tablet. U hoeft niet eens meer op te staan om te kijken wie er voor de deur staat. Een bijkomend voordeel van dergelijke systemen is dat het niet nodig is om nieuwe bedrading aan laten leggen, het systeem werkt via het mobiele netwerk.
Hangjongeren
Entrees van appartementencomplexen hebben soms een enorme aantrekkingskracht op hangjongeren. Dit kan voor de nodige overlast zorgen, denk hierbij aan rommel, graffiti en vernielingen. Bovendien geeft het bewoners vaak een onveilig gevoel als ze langs zo’n groep naar binnen of naar buiten moeten. Buitenverlichting met bewegingssensoren kan helpen, maar is niet altijd effectief. Met behulp van videobewaking is het al snel duidelijk of de ‘kust veilig’ is. En mochten er vernielingen aangebracht worden of bewoners lastig gevallen, dan kunnen de camerabeelden overgedragen worden aan de politie. Overigens gelden er wel een aantal regels met betrekking tot videobewaking. Op cameratoezicht is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) van toepassing. Het aanschaffen van een camerasysteem zal daarom tijdens de AvL besproken en goedgekeurd moeten worden.
Tip
Nodig een preventiemedewerker van de plaatselijke politie uit voor nuttige tips en adviezen met betrekking tot veiligheid.
Camera’s in parkeergarages en bergingen
Behalve camera’s bij de entree en eventueel in de gemeenschappelijke ruimtes, is het soms ook handig camera’s te laten installeren in de parkeergarage en berging. Dieven slaan met enige regelmaat toe in deze ruimtes en voor u het weet staat u ’s morgens naar de lege plek te kijken waar de avond daarvoor uw auto nog stond. Een camerasysteem, eventueel gekoppeld aan de alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf betekent 24 uur per dag toezicht op uw eigendommen. In de meeste gevallen geldt dat van de aanwezigheid van de camera’s al een preventieve werking uitgaat.
Alles onder controle via de smartphone of tablet
De ontwikkelingen en mogelijkheden met betrekking op het gebied van domotica gaan razendsnel. Zo is het ondertussen mogelijk uw hele appartement te controleren via de smartphone of tablet. Dit biedt u een aantal fijne extra’s op het gebied van veiligheid. Zo kunt u de woning relatief eenvoudig een bewoonde indruk geven als u er niet bent. Veel mensen zetten een tijdschakelaar achter een lamp wanneer ze niet thuis zijn. Maar een beetje een oplettende inbreker (en de meeste letten echt wel goed op) hebben al snel in de gaten dat er niemand in huis is. Met behulp van domoticasystemen wordt het een stuk lastiger in te schatten of u thuis bent of niet. Sommige systemen zijn zo te programmeren dat het lijkt alsof er iemand thuis is: lampen gaan aan en uit en verschillende kamers, de tv gaat aan en uit, rolluiken gaan dicht enzovoorts. Ander systemen maken het mogelijk om op afstand het licht, de radio en de tv te bedienen, waardoor het appartement bewoond lijkt.
Dat zal ze leren
Mochten al deze maatregelen niet geholpen hebben en u heeft de pech dat er toch iemand het appartement binnenkomt, dan ontvangt u direct een bericht op uw telefoon of tablet. Het is zelfs mogelijk dat er beeldmateriaal naar u wordt doorgestuurd. Is het systeem gekoppeld aan een alarmcentrale, dan ontvangt deze uiteraard ook een melding. U kunt het systeem zo afstellen dat de ongewenste gast onaangenaam verrast wordt doordat alle verlichting en de stereo automatisch aanspringen, zodra hij of zij de woning binnen dringt. Uiteraard staat de stereo dan op een aardig volume, zodat buren ook gealarmeerd worden.
Tip
Wanneer u kiest voor een alarmsysteem met een melding naar een alarmcentrale, kies dan voor een Borg-gecertificeerde meldkamer. Deze mogen meldingen doorgeven aan de politie. Bovendien is dit een eis van verzekeringsmaatschappijen om in aanmerking te komen voor een korting.
Politiekeurmerk Veilig Wonen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal vastgesteld eeisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Deze eisen zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om binnen te komen. Woningen voorzien van dit keurmerk zijn te herkennen aan de PKVW-raamsticker. Een fijn afschrikmiddel voor inbrekers. Wanneer 60% van de woningen in een complex voorzien zijn van het Certificaat Veilig Wonen komt het complex in aanmerking voor het Certificaat Veilig Complex. Overigens worden er bij het Certificaat Veilig Complex ook een aantal eisen gesteld aan de gemeenschappelijke ruimtes.
Bewoners kunnen het certificaat Beveiligde Woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen Bestaande Bouw opsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Veel verzekeraars geven dan korting op de premie van de inboedelverzekering gedurende de geldigheidsduur van het certificaat (namelijk tien jaar).
Op de site www.politiekeurmerk.nl kunt u alle informatie vinden die van belang is voor het aanvragen van de diverse certificaten. Ook kunt u op die site het Handboek PolitieKeurmerk Bestaande Bouw downloaden voor nog meer informatie.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen