Wand tegelen en vloertegels leggen: zo doe je dat

Heb jij besloten om je wand te voorzien van tegels? Of heb je een nieuwe tegelvloer besteld die je wilt gaan leggen? Dan is dit artikel voor jou geschreven! Hier lees je namelijk hoe je jouw nieuwe tegels het beste kunt leggen of je wand kunt betegelen.

Gepubliceerd: 07 oktober 2022

Gebruik dit artikel als handleiding, succes!

Wand betegelen in 7 stappen

Je wandtegels voor in de keuken of andere ruimte plaats je met behulp van de volgende zeven stappen:

Stap 1: inspectie

Inspecteer de wand om zeker te zijn dat er geen gaten in de wand zitten. Mocht je wel gaten vinden dan is het belangrijk om deze goed te dichten met muurvuller of pastalijm. Het is belangrijk om de wand goed te strijken voordat je begint met tegelen.

Stap 2: kimband en afdichtpasta aanbrengen

Wanneer de muur glad is gestreken breng je kimband aan in alle hoeken, ook op de vloer. Wanneer de kimband geplakt is voorzie je de hoeken van een goede laag afdichtpasta en druk je de kimband af met een plamuurmes. Vervolgens breng je nog een laag pasta aan om zeker te zijn dat de wand waterdicht is.

Stap 3: tegels uitmeten

De volgende stap is om uit te meten hoe je de tegels gaat plaatsen. Zorg hierbij dat het patroon zo goed mogelijk uitkomt. Idealiter begin je te tegelen van onder naar boven.

Stap 4: tegels snijden

Voor deze stap heb je een tegelsnijder nodig. Snijd de tegels af van de kant met het patroon en hou rekening met de voeg, deze hebben standaard een maat van 1,5 mm. Je kunt de tegels het beste afsnijden per rij.

Stap 5: tegels aanbrengen

Wanneer de tegels zijn gesneden maak je de lijm. Volg hierbij de instructies op de verpakking. Gebruik een lijmkam om de lijm aan te brengen op de wand in een horizontale lijn. Plak de tegels op de lijm, hou hierbij rekening met de voegen.

Het is belangrijk om eventuele lijmresten direct te verwijderen van de tegel, nu de lijm nog bewerkbaar is. Heb je de tegel verkeerd geplaatst? Zorg dat je dan snel de tegel verwijderd met een zuignap om deze opnieuw te kunnen plaatsen.

Stap 6: hoeken afwerken

Snijd het hoekprofiel af en werk de hoeken af. Het is belangrijk dat het hoekprofiel dezelfde kleur heeft als de tegels, zodat je geen afwijkingen ziet wanneer de wand klaar is.

Stap 7: voegen

Om te kunnen beginnen met voegen dien je het leveling systeem te verwijderen, de beste manier op dit te doen is met een rubberhamer. Verwijder tevens de voegkruisjes en maak het voegmiddel aan (volgens de instructies op de verpakking). Zorg dat je het voegmiddel goed aanduwt, om te voorkomen dat er luchtbellen onder voeg ontstaan. Maak de wand direct schoon na het voegen met een natte spons.

Stap 8: afkitten

Als laatst ga je de naden afkitten. Zorg voor een kleur kit die aansluit bij de tegels, anders kun je ook voor transparante kit kiezen. Begin bij de naden op de vloer en werk naar boven. Strijk de naden af met afwasmiddel met water.

Respecteer je buren tijdens het wand betegelen

We wonen steeds dichterbij elkaar. Zeker wanneer je een appartement hebt is het verstandig om een ingrijpende verbouwing zoals het betegelen van je muur in goed overleg te doen met je buren. Het snijden van de tegels geeft bijvoorbeeld veel lawaai, doe dit dus altijd overdag en in overleg met je buren. Misschien werkt je buurman wel iedere dinsdag op locatie in plaats van thuis, dan is dit de perfecte dag om je wand te betegelen. Want liever een goede buur, dan een verre vriend!

Vloertegels leggen in 6 stappen

Of je nou kiest voor vloertegels in de keuken, woonkamer, badkamer of andere ruimte. Je legt de tegelvloer met de volgende stappen:

Stap 1: zorg voor een vlakke ondergrond

Loop de vloer na en zorg voor een vlakke ondergrond. Kleine gaten kun je vullen met tegellijm. Heeft de vloer grote kuilen of hobbels dan moet je egaline gebruiken om de vloer te egaliseren. Ga je de douchevloer betegelen? Gebruik dan zandcement.

Stap 2: tegels verdelen en kimbanden aanbrengen

Allereerst moet je de kimbanden aanbrengen om de ruimte waterdicht te maken. Meet vervolgens uit hoeveel tegels je nodig hebt en hoe je ze gaat plaatsen. Later ga je de tegels nog snijden, hou hierbij rekening met 15% snijverlies.

Stap 3: tegels op maat snijden

Wanneer de tegels niet standaard op de gewenste maat worden geleverd dan dien je de tegels op maat. Meet alle te snijden maten goed af en snijd tussen het leggen door, zodat je eventueel nog aparte maten kan afsnijden als je niet uitkomt.

Stap 4: vloertegels leggen

In tegenstelling tot wandtegels kun je vloertegels het beste leggen met poederlijm in plaats van pastalijm. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking om de lijm te maken. Als je in een slecht geventileerde ruimte aan de slag gaat is het verstandig om een mondmasker te dragen. Breng de lijm aan op de vloer met een (grove) tegelkam. Het is belangrijk dat je aan de achterkant begint en de lijm dik aansmeert.

Stap 5: voegen

Wanneer de lijm volledig hard is kun je beginnen met voegen. Verwijder het leveling systeem met een rubberen hamer en haal de lijmresten weg evenals de afgebroken clips. Wanneer dit gedaan is, is het tijd om het voegmiddel klaar te maken. Het liefst zorg je voor voegmiddel in dezelfde kleur als de tegels. Gebruik de voegspaan om de voegen te voorzien van het voegsel, druk dit goed aan om luchtbellen te voorkomen en strijk de voegen af. Dit moet je enigszins snel doen om te voorkomen dat het voegmiddel uithardt. Maak het schoon met een natte spons en krap het overtollige voegsel af wanneer het is uitgehard.

Stap 6: naden

Dan is het tijd om de naden te kitten. Probeer een kleur kit te kiezen die lijkt op de kleur van de tegel. Zorg dat je de tuit van de kitspuit afstemt op de benodigde breedte van de te kitten naad en begin met kitten. Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijden en wacht tot het droogt.

Voldoet mijn tegelvloer aan de eisen van de Vereniging van Eigenaren?

Er zijn regels verbonden aan de contactgeluidindex (Ico) van vloeren in appartementen. Dit om zoveel mogelijk geluidsoverlast te voorkomen, dit is namelijk een van de meestvoorkomende klachten in Nederland.

Voor kale betonvloeren geldt een minimale isolatie-index van 0 dB (decibel). Voor de bedekking van de kale vloer is er volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) is een contactgeluidindex van minimaal 10 dB verreist. Dit betreft de ondervloer gezamenlijk met de daadwerkelijke vloer.

Met vloertegels is de kans op geluidsoverlast een stuk kleiner dan bij bijvoorbeeld laminaat, parket of andere plankenvloeren. Wanneer je vloertegels legt, met een goede ondervloer (kan ook de oude laminaatvloer betreffen), ben je vrijwel verzekerd dat je voldoet aan de eisen. Lees altijd goed de verpakking van de tegels door of informeer bij de fabrikant over de daadwerkelijke isolatie-index van de tegels.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.