Wie moet binnen de VvE welke isolatiemaatregelen betalen?
Een vraag die steeds vaker binnen Nederlandse VvE’s gesteld wordt, is welke woningeigenaar in welke hoedanigheid voor isolatiemaatregelen van een andere woning, onderdeel van de VvE, dient mee te betalen aan de kosten.
Een bijzonder complexe vraag die sterk per situatie kan verschillen. In de statuten van veel VvE’s die meer dan dertig jaar geleden voor het laatst zijn bijgewerkt zijn zaken als isolatie zelden opgenomen.
Wie profiteert van de nieuwe isolatie?
Omdat dit vraagstuk steeds vaker voorkomt, is het tegenwoordig voldoende om te kijken naar de VvE-leden die profiteren van de isolatie. Als jij op de bovenverdieping woont en je jouw plafond isoleert, profiteren de woningen onder je hier ook van. Door het dak te isoleren komt er minder kou door het plafond waardoor het gehele pand net wat beter geïsoleerd is. Ook bij isolatiemaatregelen als spouwisolatie is veelal, al dan niet beperkt, het voordeel voor meerdere VvE-leden te rechtvaardigen. Bij grote VvE’s neemt de complexiteit van dit vraagstuk al snel toe. Daarom adviseren experts bij grote VvE’s dan ook altijd een adviseur, al dan niet juridisch, hiervoor in te schakelen.
Is een VvE eigenlijk verplicht om isolatiemaatregelen te nemen?
Nee, maar de kans is aannemelijk dat dit de komende jaren gaat veranderen. Vanuit de huidige wetgeving kunnen VvE’s niet algeheel verplicht worden om een pand beter te isoleren. Toch adviseren experts om altijd vanuit de VvE energiebesparende maatregelen te nemen en niet vanuit het individu. Vanwege gunstigere subsidiemaatregelen en inkoopvoordelen zijn de kosten als VvE doorgaans per woning lager dan wanneer woningen onafhankelijk van elkaar isoleren.
Advies: stel vanuit de VvE een MJOP voor energiebesparende maatregelen op
Omdat een goede buur beter dan een verre vriend is, is het raadzaam om dergelijke situaties vanuit de VvE af te handelen. Aangezien de kosten van energiebesparende maatregelen veelal niet door ieder VvE-lid gemakkelijk gedekt kan worden, is het daarom verstandig energiebesparende investeringen in een Meer Jaren Onderhoudsplan op te nemen. Hierdoor hebben VvE-leden meer tijd om de benodigde investering bij elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld door een VvE Energiebespaarlening aan te vragen. Vanuit het Nationaal Warmtefonds is deze energiebespaarlening beschikbaar met zeer gunstige voorwaarden. Zo kan er uit 30 energiebesparende maatregelen worden gekozen, is vervroegd aflossen mogelijk en zijn de kosten bij het aangaan van de lening volledig transparant.
Kleine VvE’s delven nog het onderspit
Momenteel kunnen VvE’s met acht woonheden of meer van zowel de energiebespaarlening als een scala aan subsidies gebruik maken. Tot dusver is onder andere het aanvragen van een energiebespaarlening voor VvE’s met minder dan acht woonheden niet mogelijk. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het risico dat voor geldverstrekkers gepaard gaat bij het verstrekken van een lening aan kleine VvE’s.
Vooral in grote steden zijn veel kleine VvE’s te vinden waarbij geen reserve opgebouwd is en een MJOP veelal ontbreekt. Door het met enige regelmaat ontbreken van een professionele administratie en reserve, zijn geldverstrekkers terughoudend met eventuele leningen aan kleine VvE’s. Toch is recent aangekondigd dat medio begin 2023 ook kleine VvE’s zich in kunnen schrijven voor een energiebespaarlening. Hoe dit er precies voor kleine VvE’s uit gaat zien en welke eisen een kleine VvE aan moet voldoen (reserve, extra rente, looptijd etc.) is nog onbekend.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen