Als appartementeneigenaar duurzame zonne-energie opwekken
Er kiezen meer mensen dan ooit voor zonnepanelen. Is het niet vanwege de financiële voordelen door de stijgende energieprijzen, dan is het wel vanwege de wens bij te dragen aan een duurzame samenleving.
Helaas lopen appartementencomplexen ver achter op de trend. En dat is zonde, want juist deze daken zijn erg geschikt voor zonnepanelen. Welke mogelijkheden zijn er als u als appartementeneigenaar duurzame zonne-energie wil opwekken?
Appartementencomplexen: ideaal voor zonnepanelen…
Appartementencomplexen zijn uitermate geschikt voor het opwekken van duurzame zonne-energie. Allereerst omdat er meestal sprake is van een plat dak. Hierop kunnen de zonnepanelen het eenvoudigst in de meest rendabele hoek geplaatst worden. Daarnaast is het dak relatief hoog, zodat er geen schaduw van andere gebouwen of hoge bouwen op de zonnepanelen valt. Tot slot zijn er natuurlijk ook nog de schaalvoordelen. Waar er op een gemiddeld dak ruimte is voor ongeveer tien panelen, kunnen er op een appartementencomplex vaak zonder problemen wel vijftig geplaatst worden.
… Maar ook allerlei uitdagingen
Waarom appartementencomplexen dan nog niet massaal voorzien zijn van zonnepanelen? Dat komt ten eerste vanwege juridische uitdagingen binnen de VvE. Zo moet onder andere een bepaalde meerderheid van de leden van de VvE akkoord gaan met de plaatsing. Daarnaast moeten ze onder meer afspraken maken over het oppervlakte van het dak dat per eigenaar gebruikt kan worden. Tot slot zijn er ook nog allerlei technische en logistieke uitdagingen.
Deze mogelijkheden hebben VvE’s als het gaat om duurzame zonne-energie
Verenigingen van Eigenaren hebben diverse mogelijkheden om zonne-energie te realiseren.
- De meest voor de hand liggende optie is het opwekken van energie voor de gemeenschappelijke voorzieningen zoals de lift(en) en verlichting van het gebouw. De gemeenschappelijke energiekosten verminderen, al wordt het voordeel wel kleiner doordat VvE’s geen recht hebben op de btw-aftrek.
- Een andere optie is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), de opvolger van de zogenaamde postcoderoos-regeling. Een energiecoöperatie verkoopt de opgewekte energie aan een energiemaatschappij. Alle leden van de energiecoöperatie ontvangen een deel van de opbrengst daarvan plus een subsidie per geproduceerde kWh.
- Als laatste optie is het dankzij de technologische vooruitgang tegenwoordig ook mogelijk als eigenaar op het eigen dakdeel een bepaald aantal panelen te hebben als onderdeel van het gehele zonneplan, en direct gebruik te kunnen maken van de zelf opgewekte energie. Een bepaald gedeelte van de zonnestroom wordt dan direct geleverd aan de deelnemende VvE-leden. Omdat iedere appartementeneigenaar een eigen systeem met een eigen set panelen dat aangesloten is op de eigen meterkast en omvormer, kunt u in dit geval wel individueel de btw-aftrek aanvragen.
Meer weten over de financieringsmogelijkheden van zonnepanelen als VvE? Dat kunt u lezen in dit artikel.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen