Zijn zonnepanelen ook interessant voor appartementen?

Op steeds meer daken van woningen in Nederland zijn er zonnepanelen te zien. De populariteit van het opwekken van zonne-energie neemt nog altijd toe. Nu is het de vraag of zonne-energie ook een optie is voor appartementen. 

Gepubliceerd: 15 juni 2020

Daar zijn inderdaad verschillende mogelijkheden voor beschikbaar. De Vereniging van Eigenaars (VvE) dient uiteraard wel over de plaatsing te beslissen. De zonnepanelen komen namelijk op het dak van het appartement te liggen. Ontdek hier op welke manier zonnepanelen voor appartementen interessant zijn.

Zonnepanelen op het dak voor collectief gebruik

Het platte dak van appartementen leent zich uiteraard perfect om energie van de zon op te vangen met zonnepanelen. Indien er een meerderheid van de appartementseigenaren instemt met zonnepanelen op het dak, is dat te realiseren. Zonnepanelen kopen is dan een verantwoordelijkheid van de VvE. De opgewekte energie is dan onder meer te gebruiken voor gemeenschappelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld in het trappenhuis om in de verlichting te voorzien of om de lift te laten functioneren op zonne-energie. In deze situatie profiteren de individuele appartementseigenaren niet van een lagere eigen energierekening. Het is wel mogelijk dat de bijdrage voor de VvE omlaag gaat als de investering terug is verdiend.

Zonnepanelen op het dak voor individueel gebruik

Een andere interessante manier om van zonnepanelen op een appartement gebruik te maken, is voor individueel gebruik. Het is mogelijk om als appartementseigenaar zelf zonnepanelen te kopen die een eigen aansluiting op de meterkast krijgen. De opgewekte zonne-energie is in dit geval voor eigen gebruik. Hiervoor geldt wel dat het nodig is om toestemming te vragen aan de VvE. Het is interessant om na te gaan of er meerdere appartementseigenaren mee willen doen om samen zonnepanelen aan te schaffen.

Zonne-energie over appartementen verdelen

Er is namelijk nog een methode om als eigenaar van een appartement te profiteren van zonne-energie. Dat is om met de appartementseigenaren gezamenlijk te besluiten om een grote installatie met zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van het appartement. In dat geval is het nodig om een zonnestroomverdeler aan te laten brengen. Deze verdeler voorziet erin dat de stroom via de energiemeter van de eigenaren binnenkomt. Het overschot aan zonne-energie is aan het stroomnet terug te leveren. De energieleverancier verrekent na een jaar het overschot en voorziet in een terugleververgoeding. In dat kader is het ook nog mogelijk om zonnepanelen te kopen met de VvE om de opgewekte energie aan een energieleverancier te verkopen.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.