Begrijp je appartementsrecht onder een VvE voor het installeren van nieuw intern
Wilt u nieuw internet installeren of glasvezel aanleggen dan moet u als eigenaar van een appartement op een aantal zaken letten.
Als eigenaar heeft u bepaalde rechten, maar dat betekent niet dat u zomaar nieuw internet kunt aanleggen. Zeker als het om glasvezel gaat moeten alle leden van de VvE (Vereniging voor Eigenaren) akkoord gaan.
Appartementsrecht
Als u een appartement koopt dan schaft u niet alleen uw eigen woonruimte aan. U bezit samen met de andere eigenaren ook de rest van het gebouw. Van de buitenmuren, tot de gezamenlijke ruimtes, gangen et cetera. Dit wordt appartementsrecht genoemd.
Het appartementsrecht is de reden dat u niet zomaar nieuw internet kunt installeren. Alles moet in overleg met de leden van de VvE. Als eigenaar ontvangt u een splitsingakte en huishoudelijk reglement. Hierin staan alle regels opgenomen waar bewoners en eigenaren zich aan moeten houden waaronder:
- Regels voor gebruik van gemeenschappelijke ruimtes waaronder gangen, trappen en een eventuele tuin.
- Onderhoudskosten en gebruikskosten, voor bijvoorbeeld liften, schoonmaak en glasschade.
Internet in gezamenlijke ruimtes
Als eigenaar of bewoner wilt u gebruik kunnen maken van internet. Niet alleen in uw eigen woning, maar ook in gezamenlijke ruimtes. Hier ligt een taak voor de VvE (Vereniging voor Eigenaren). Onder het appartementsrecht moeten alle eigenaren akkoord gaan en de kosten samen dragen.
Heeft het appartementencomplex internet in gezamenlijke ruimtes, gebruik dan het liefst een VPN (Virtual Private Network). Een VPN wat is dat, vraagt u zich misschien af. Het is een manier om veilig te internetten via een openbare verbinding. Zit u op het openbare netwerk van een gezamenlijke ruimte zet dan uw VPN aan. Op die manier kunnen cybercriminelen en hackers geen toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens.
Nieuw internet installeren onder VvE
Wilt u als appartementseigenaar nieuw internet installeren dan moet dat in overleg met de VvE. Tenminste, als er voor de internetinstallatie aanpassingen aan het gebouw gemaakt moeten worden. Wilt u van provider veranderen, dan heeft u hier dus geen toestemming voor nodig, maar wilt u glasvezel laten aanleggen wel.
Voor het aanleggen van glasvezelkabel moet men hakken en breken. Dit heeft dus impact op de gezamenlijke ruimtes. Hiervoor moeten de eigenaren niet alleen toestemming geven, de kosten moeten ook samen worden gedeeld. Wilt u glasvezel aan laten leggen dan is het van belang, dat dit in een vergadering met de eigenaren wordt besproken.
Het aanleggen van glasvezel heeft veel voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is de snelheid. De minimale uploadsnelheid is 100 MB, maar kan oplopen tot 10 GB.
De voordelen van glasvezel op een rijtje:
- Snel
- Betrouwbaar
- Downloadsnelheid en uploadsnelheid hetzelfde
- Altijd hoge kwaliteit
- Energiezuiniger
Zoals u ziet zijn er heel wat redenen om de VvE leden te overtuigen dat glasvezel een goede keuze is. Zolang u samen maar goede afspraken maken.
Internet in een appartementencomplex, let hierop
Wilt u nieuw internet aanleggen in een appartementencomplex dan moet iedereen toestemming geven. Maar dat is niet het enige obstakel. Wilt u naast persoonlijke internetverbindingen ook gezamenlijk internet dan vinden providers dat niet altijd makkelijk.
Een internetverbinding wordt namelijk afgesloten op een adres. Omdat gezamenlijke ruimtes geen adres hebben kan dat voor problemen zorgen. Bespreek dit op tijd met de providers zodat u niet voor vervelende verrassingen komen te staan.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen