Wat staat er in de splitsingsakte?
Wanneer je een appartement koopt, word je daar uiteraard eigenaar van. Logisch.
Maar hoe zit het eigenlijk met het eigendom en de verantwoordelijkheid voor de gemeenschappelijke ruimtes? De splitsingsakte geeft informatie over hoe het gebouw is opgesplitst en wie welke rechten heeft. Wat daar precies in staat, lees je in dit artikel.
De splitsingsakte: hoe werkt het?
Wanneer jij een appartement koopt, ontvang je een aantal documenten: het eigendomsbewijs, het splitsingsreglement en dus de splitsingsakte. Kan de verkoper geen splitsingsakte aanleveren? Dan kun je hem altijd zelf aanvragen via het Kadaster.
Wat staat er in?
- Wat er allemaal bij het gebouw hoort
- Hoe het appartementencomplex is opgedeeld (gesplitst): wat is privé en wat hoort bij de gemeenschappelijke ruimte?
- De zogenaamde breukdelen: welk aandeel de verschillende eigenaren van de appartementen hebben in het gebouw
- De oprichting van de VvE
- Een verwijzing naar het splitsingsreglement
Wat staat er in het splitsingsreglement?
In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren van de appartementen. Denk aan de kosten die iedere eigenaar aan de VvE betaalt en hoe het geregeld is met verzekeringen. Het splitsingsreglement wordt meestal opgesteld op basis van een modelovereenkomst.
Hoe kan de splitsingsakte worden gewijzigd?
Soms kan het nodig zijn om de splitsingsakte te wijzigen, omdat hij niet meer overeenkomt met de huidige situatie. Om de splitsingsakte te wijzigen zijn 80% van de stemmen van de VvE nodig. Soms zelfs 100%. De wijzigingen worden vastgelegd in een notariële akte en ingeschreven in het openbare register.
Alles weten over het kopen van een appartement?
Wanneer jij een appartement koopt, zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten. Alles wat je kunt tegenkomen, vind je ons E-book 'Appartement kopen'. Hierin lees je bijvoorbeeld welke verzekeringen belangrijk zijn om af te sluiten.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen