Je appartement verbouwen: wat mag wel en niet?
Zou je graag je appartement verbouwen? Dan is het belangrijk om te weten wat wel en niet mag. We zetten hieronder graag een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje.
Vergunning gemeente
De verbouwplannen moeten aan de gemeente voorgelegd worden. De gemeente beoordeelt de vergunningsaanvraag aan de hand van het geldende bestemmingsplan, welstandsbepalingen en technische eisen. Wordt de verbouwing door de gemeente goedgekeurd, dan is daarnaast toestemming van de VvE vereist.
Toestemming VvE
Wanneer je verbouwingsplannen hebt, is het allereerst belangrijk om te weten of je wel of geen toestemming nodig hebt voor de verbouwing. Wanneer je in een appartementencomplex woont waar een VvE (Vereniging van Eigenaren) actief is, zul je voor een verbouwing vaak eerst toestemming moeten krijgen van de VvE. Dat geldt voornamelijk voor verbouwingen aan gemeenschappelijke zaken en gedeelten. Naar sommige (interne) verbouwingen wordt echter niet zo streng gekeken, zoals het plaatsen van een andere keuken of onderhoudsvrije deuren in je appartement die voor buitenstaanders niet te zien zijn. Waar in ieder geval toestemming voor gevraagd moet worden:
- Een dragende muur wordt als gemeenschappelijk gezien omdat het doorbreken ervan voor alle bewoners gevolgen kan hebben.
- Veranderingen die het aanzicht van een gebouw veranderen worden als gemeenschappelijk gezien, zoals het plaatsen van een dakkapel of aanpassingen aan de kozijnen. Heeft heel het appartement bijvoorbeeld kozijnen van kunststof, dan zul jij hier niet zomaar vanaf mogen wijken. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de VvE als het splitsingsreglement dat bepaalt.
- Voor alles dat op het dak, aan of onder het gebouw geplaatst wordt, zoals een terras, aanbouw of kelder. Komt een aanbouw namelijk op officieel gemeenschappelijk terrein te staan, dan zal de splitsingsakte gewijzigd moeten worden om te voorkomen dat de aanbouw gemeenschappelijk eigendom wordt.
Een goede voorbereiding is het halve werk, te beginnen met de benodigde toestemmingen en vergunningen. Heb je van beide partijen toestemming gekregen, dan kan het verbouwen gaan beginnen. Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden en de te verwachten kosten.
Besteed je geld goed door verschillende offertes met elkaar te vergelijken en alleen in zee te gaan met vakmensen. Vraag aannemers naar voorbeelden van projecten in Drenthe of waar de verbouwing dan ook plaatsvindt zodat je weet wat mogelijk is en wat je kunt verwachten. Zo voorkom je ook dat je het in een later stadium alsnog aan de stok krijgt met de VvE. En dan mag het eindresultaat er zijn!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen