Duurzaam hoeft niet duur
Met een stapel offertes op de tafel en 63 bewoners met een eigen mening raakt het bestuur van de Amaliagaarde verstrikt in een net van adviezen, aannemers en keuzes.
De wens om te verduurzamen werd sterker, maar met elke stap in de goede richting werd de sturing in het proces zwakker. Een veel voorkomend probleem binnen VvE’s die hun appartement graag willen verduurzamen. Jan Kuijer (Buro Bouw Management) zag die problemen en begon het initiatief ‘Duurzaam hoeft niet duur’. Met ‘ontzorgen’ als doel, helpt hij bestuurders om samen met de bewoners het pand te verduurzamen.
‘De VvE van de Amaliagaarde in Baarn was al twee jaar bezig met het op poten zetten van de verduurzaming van het pand. Ze nodigden partijen uit en spraken plannen door, maar tot een concreet plan kwam het maar niet.’ De partijen kwamen met suggesties en niet veel later hadden ze stapels offertes liggen. ‘Alle 63 bewoners vinden wat en dan kom je er op een gegeven moment niet meer uit. Daarbij mis je de kennis en expertise om de juiste keuzes te maken.’ De Vereniging van Eigenaren van de Amaliagaarde schakelde het bouwkundig adviesbureau Buro Bouw Management van Jan in.
Zelf beslissingen maken
Jan staat bij dit project als bouwkundig tussen de bestuurders en de bedrijven in. ‘Er zijn genoeg bedrijven die je willen helpen verduurzamen, maar dan krijg je vaak dikke rapporten met berekeningen en statistieken, vindt daar maar eens je weg in! Ik ben helemaal opnieuw begonnen met kijken welke verduurzamingsmogelijkheden er waren voor dit pand. Daarna ben ik in gesprek gegaan met het bestuur, de keuzes die daaruit kwamen heb ik vertaald in een bouwkundige tekening.’
‘Met mijn eigen bouwteam heb ik de wensen van de VvE besproken en daarna een begroting opgesteld, die hebben we vervolgens weer met de VvE doorgenomen. Een aantal posten hebben we laten vervallen en ook wat dingen toegevoegd.’ Hiermee kon hij het bestuur ontzorgen, maar wel de beslissingen door de VvE zelf laten maken.
Samen de gevolgen van keuzes in beeld brengen
Daarnaast wil Jan het aanspreekpunt zijn waar het bestuur al zijn vragen en wensen kwijt kan. ‘Natuurlijk kan een VvE een leverancier van zonnepanelen in de hand nemen als ze dat willen, maar vaak wordt daar niet de vraag gesteld: hoe oud is de dakbedekking eigenlijk die er nu ligt en moet die binnen afzienbare tijd vervangen worden?’ Toch zijn dit belangrijke vragen die je mee moet nemen als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt.
Bij de Amaliagaarde lag de focus vooral op het isoleren van de buitenschil. ‘Dit betekende dat er opnieuw dakbedekking moest worden aangebracht, ook omdat de zonnepanelen die er zouden komen dezelfde levensduur als de nieuwe bedekking hebben. Zo hoefden de panelen in tussentijd niet van het dak af om de dakbedekking te vervangen. En in plaats van de houten kozijnen zitten er nu kunststofkozijnen in.’ Samen met het bestuur bracht Jan de gevolgen van deze keuzes in beeld. ‘Met het aanpakken van de kozijnen kon direct het verouderde glas vervangen worden door dubbel glas HR++. En door kunststofkozijnen te plaatsen vervalt het schilderonderhoud en kan dit van de MJOP (Meerjaren Onderhoud Planning) af.'
De financiering
‘Nadat de begroting voor de Amaliagaarde bekend was, heeft het bouwteam de aanvraag voor de verduurzamingslening gedaan. Dit traject is best lastig en vergt best wat tijd en geduld, maar is zeker de moeite waard.’
De pot waaruit de investering kan worden gedaan komt in dit geval bij de overheid vandaan. Zij willen VvE’s stimuleren om duurzame keuzes te maken en weet dat zij moeilijk geld kunnen lenen. Hier komt de zogenoemde verduurzamingslening om de hoek kijken. Een samenwerkingspartner van Jan heeft zich hierin verdiept en kan aan het bestuur van een VvE uitleggen wat deze lening voor hen kan betekenen. Veel VvE’s weten helemaal niet dat deze mogelijkheden er zijn en schrikken af van de hoge bedragen die er over tafel vliegen.
Bestuurders weten vaak niet waar ze het geld vandaan moeten halen. Op het verhogen van de servicekosten zit niemand te wachten, dus dat is een flink struikelblok. ‘Vaak zie je dat veranderingen geleidelijk worden doorgevoerd, bewoners merken hierdoor weinig van de voordelen die de verduurzaming kan opleveren, ze hebben het gevoel dat ze de investering voor een ander doen. Maar door de duurzaamheidslening kunnen de werkzaamheden gelijk gerealiseerd worden.’
De bewoners van de Amaliagaarde profiteren direct van dubbel glas, het terug leveren van elektra en de gestegen isolatiewaarde waardoor ze minder hoeven te stoken. ‘Veel oudere bewoners denken door de kosten vaak: ‘Het zal mijn tijd wel duren’.’ Maar door deze oplossing kunnen de mensen direct zelf genieten van verbeterd wooncomfort meestal zonder kostenverhoging.’ En met de besparingen die de verduurzaming oplevert kan de aflossing van de lening worden betaald.
‘Duurzaam hoeft niet duur’
‘Na de voorbereidingen zijn we de werkzaamheden gaan uitvoeren, hierin is de planning van groot belang. We hebben bijvoorbeeld de kozijnen vervangen in bewoonde toestand, dan moeten de mensen wel weten wat en wanneer er iets gaat gebeuren. Ik doe dagelijks controle op het werk, controle op de financiën en facturatie. Als het bouwteam tegen problemen aanloopt, lossen we dit op en ik doe de opleveringen van elk appartement.’
Jans bouwkundige kennis en overzicht hielpen de bestuurders en bewoners van de Amaliagaarde door het verduurzamingsproces heen. ‘Als het bestuur van een VvE merkt dat er behoefte is aan verduurzaming en bewoners hier positief tegenover staan, wil ik de mogelijkheid bieden om de behoefte om te zetten in een realistisch plan.’
Nu Jan bij de Amaliagaarde gezien heeft tegen welke problemen VvE’s aanlopen, zou hij graag meer verenigingen helpen. ‘Omdat veel VvE’s deze mogelijkheden niet kennen en de weg niet goed weten te vinden wil ik de obstakels die bestuurders tegenkomen uit de weg ruimen.’ Voor bestuurders met serieuze plannen plant hij een quickscan in, om te kijken naar de staat van het appartement en welke mogelijkheden deze biedt ter verduurzaming.
De Amaliagaarde is door de geplande verduurzamingsplannen de komende vijfentwintig jaar onderhoudsarm. ‘Daarnaast zijn de appartementen ook meer waard geworden. Uiteindelijk zal je er hoe dan ook op vooruit gaan.’ Aldus Jan.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen