Hoe gaat u verduurzamen? Vier innovaties uitgelicht

Verduurzamen is hot; we horen het overal om ons heen. Zeker nu de regering in het klimaatakkoord heeft vastgelegd dat men voor 2030 49% minder CO2 wil uitstoten. Maar wat is er allemaal mogelijk? Wij nemen een aantal verduurzamingsopties onder de loep.

Gepubliceerd: 28 september 2019

Uit het Nationale VvE-onderzoek 2019 van Vereniging Eigen Huis dat enige tijd geleden gepubliceerd is, kwam duidelijk naar voren dat de meeste appartementseigenaren zich niet zo erg druk maken over verduurzamen; ze zijn meer bezig met hun gebouw te onderhouden dan met het verduurzamen ervan. De reden dat zo weinig appartementseigenaren investeren in verduurzamen komt vooral door onduidelijk overheidsbeleid stelt Vereniging Eigen Huis. Ook is het vaak een grote investering en is de uitvoering vaak verwarrend. Ondersteuning is dan ook bij veel VvE's gewenst.

Wij van Appartement & Eigenaar zijn het in deze eens met Vereniging Eigen Huis; het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van verduurzaming en bewustwording rondom dit onderwerp. Hoewel het onderwerp beetje bij beetje meer begint te leven, moet er dus nog een hoop gebeuren. Zo merken wij regelmatig dat het voor veel mensen niet duidelijk is, wat de mogelijkheden op het gebied van verduurzamen zijn. In dit artikel lichten wij vier innovaties uit.

Pilot met waterstof gestookte hr-ketel

Op dinsdag 25 juni 2019 startte in Rozenburg de eerste pilot waarin een waterstof gestookte hr-ketel van Remeha een appartementencomplex duurzaam verwarmt. Met deze pilot wil Remeha kennis en ervaring opdoen waarmee ze straks een substantiële bijdrage kan leveren aan de energietransitie en het terugdringen van CO2-uitstoot in woningen en kantoren. Remeha ziet waterstof als dé oplossing voor de langdurige opslag van duurzame energie en een vergaand hergebruik van het bestaande gasnetwerk.

Het project in Rozenburg beslaat de gehele waterstofketen; van duurzame opwekking, transport, de efficiënte omzetting van pure waterstof, tot het schoon verwarmen van de woningen via een waterstofketel waarbij geen CO2 vrijkomt.

Elektrische cv-ketel

De elektrische cv-ketel blijkt steeds meer een prima alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Zeker in kleinere woningen, wat een appartement vaak is, kan het erg aantrekkelijk zijn de gasmeter te laten verwijderen en ervoor te kiezen om elektrisch te gaan verwarmen.

Wanneer men puur en alleen het aantal kubieke meters gas met kilowattuur elektriciteit gaat vergelijken is elektrisch verwarmen flink duurder dan verwarmen met gas. Houd echter wel in de gaten dat zodra de gasmeter verwijderd wordt ook de kosten voor het vastrecht komen te vervallen. Dit maakt elektrisch verwarmen alweer een stuk aantrekkelijker. Met name bij appartementen zal dit het geval zijn, aangezien geldt dat hoe kleiner de woning, hoe groter het 'vastrecht-deel' op de energierekening zal beslaan. Daarnaast is het natuurlijk zo dat gas de komende jaren duurder wordt en elektriciteit goedkoper. Verder zijn de kosten voor onderhoud nihil bij dit type ketels.

Al met al een interessante optie, zeker als de VvE de elektrische ketels collectief kan aanschaffen.

Stille warmtepompen

Warmtepompen zijn geliefd om haar energiezuinige prestaties, minder populair zijn ze om het geluidsoverlast van de buitendelen. Dit is begrijpelijk, want voor het dichtbevolkte Nederland is dit zeer onwenselijk. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft haar verantwoordelijkheid genomen en een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd voor regelgeving ten aanzien van dit probleem. Op basis van dit wetsvoorstel mogen buiten de woning geplaatste warmtepompen en airco’s straks niet meer dan 40 dB geluid produceren.

Vanuit de installatiewereld werd op het wetsvoorstel van de minister gereageerd dat deze nieuwe regelgeving een groot probleem gaat worden. De meeste warmtepompen die op dit moment geïnstalleerd worden, voldoen immers niet aan deze nieuw gestelde eisen. Er zijn echter warmtepompen op de markt die hier wel aan voldoen.

Een voorbeeld hiervan is de Nav5a-i van het Nederlandse bedrijf Enzavu. Deze warmtepomp beschikt over een 100% binnenopstelling die volledig op buitenlucht werkt. De warmtepomp wordt, zoals een cv-ketel, volledig binnen opgesteld zonder aanwezigheid van een buitenunit. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. De techniek, dus ook de compressor, zit in het binnendeel verwerkt. De lucht aan- en afvoer vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementencomplexen bestaat de mogelijkheid om de lucht aan- en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden.

Stralingswarmte

Een efficiënte manier van verwarmen die steeds populairder wordt, is infraroodverwarming. Zeker wanneer het pand goed geïsoleerd is en dus de warmte behoudt als het kouder wordt. Bij deze manier van verwarmen 'waait' de warmte niet weg, zoals bij radiatoren wel het geval is. We noemen infrarood namelijk stralingswarmte. Wanden, vloeren en meubels worden geleidelijk aan warm en geven deze warmte langzaam af. Op deze manier wordt na enige tijd ook de lucht verwarmd. Het maakt het een erg energiezuinige manier van verwarmen. Grofweg zouden we kunnen zeggen dat er per graad die een ruimte verwarmt ongeveer 7% bespaard wordt ten opzichte van een cv-ketel. Daarnaast is het zo dat de 'massa', dus de muren, vloeren en meubels verwarmd wordt in plaats van de lucht. Dit zorgt ook weer voor een lager verbruik.

Als je muren, vloeren en meubels eenmaal opgewarmd zijn, stralen ze zelf ook warmte uit. Dit heeft als voordeel dat wanneer je de infraroodverwarming uitschakelt, de warmte behouden blijft. Een ideale manier dus om energie te besparen. Helemaal als je de beschikking hebt over een slimme thermostaat. Hiermee kan de verwarming weer geactiveerd worden als de temperatuur onder een bepaald punt daalt. Zo blijft het altijd behaaglijk warm!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.