Duurzame verwarming: infraroodverwarming of warmtepomp?
De warmtepomp wordt vaak naar voren geschoven als de beste opvolger van de cv-ketel. Toch zijn er alternatieven, die minstens zo goed zijn als een warmtepomp-installatie. Bijvoorbeeld infraroodverwarming.
Infraroodverwarming is namelijk ook zeer energiezuinig, super-efficiënt en heeft bovendien als groot pluspunt dat het naar de smaak van de gebruiker te personaliseren is met afbeeldingen of foto’s. Er bestaat echter nog veel onwetendheid over deze moderne manier van verwarmen.
Hoe werkt infraroodverwarming?
Zowel het cv-systeem als de warmtepomp verwarmen lucht in een woning of kantoor. De werking van deze systemen is wat dat betreft vrijwel gelijk. Infraroodverwarming is echter efficiënter en zet elektriciteit om in warmte. Deze warmte richt zich direct op mensen en objecten.
Doordat je niet in eerste instantie lucht verwarmt, maar direct de objecten, bespaar je circa 30 procent op de energiekosten t.o.v. een traditioneel verwarming systeem.
Veel energie?
Omdat een infraroodpaneel voorzien is van een stekker en op elektriciteit werkt, denken veel mensen, ten onrechte, dat infraroodverwarming net als elektrische kachels veel energie kost.
Nederland is namelijk een traditioneel land. Het kost doorgaans wat tijd voordat nieuwe ideeën gemeengoed worden.
Onwetendheid
Infrarood verwarming is een soort 'containerbegrip' geworden en ouderwetse energie verslindende elektrische warmtepanelen worden onder de naam ‘infraroodverwarming’ opnieuw op de markt gebracht. Dat kan helaas allemaal ‘dankzij’ het gebrek aan goede regelgeving. Aan de paneeltemperatuur kun je direct zien en voelen of je met een echt infraroodpaneel te maken hebt, of dat het om een ouderwets elektrisch warmtepaneel of goedkope kopie gaat.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp zet op een energiezuinige manier omgevingswarmte om in bruikbare warmte om warm water te leveren en een ruimte te verwarmen. De werking van een warmtepomp is bijna gelijk aan die van een koelkast: een koelkast gebruikt een koudemiddel als transportmiddel om warmte te onttrekken uit de koelruimte. Een warmtepomp onttrekt met behulp van een combinatie van water en een milieuvriendelijk koudemiddel warmte aan de aardbodem, het (oppervlakte-)water of de (ventilatie-)lucht om water of een ruimte te verwarmen.
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die allen volgens een eigen systeem werken. De aard van het systeem bepaalt mede de prijs die je voor een warmtepomp betaalt. Wat zijn nu precies die systemen? En hoe vind je de warmtepomp die het beste bij je past? Stel jezelf enkele vragen, zoals: 'Hoeveel wil ik investeren voor de warmtepompinstallatie, wat is mijn budget?'. Vraag jezelf af of je warmtepomp een multifunctionele pomp moet zijn die kan verwarmen en kan koelen en of je de warmtepomp voor vloerverwarming wilt gebruiken. En hoeveel ruimte kun je binnen en buiten eigenlijk missen?
Infraroodverwarming versus warmtepomp
Maar hoe verhoudt infraroodverwarming zich nu tot de grote concurrent: de warmtepomp? Er zijn verschillende zaken waarop je deze systemen met elkaar kunt vergelijken. Denk hierbij aan de aanschaf- en onderhoudskosten en de levensduur. Infraroodverwarming is veel goedkoper in aanschaf dan een warmtepompsysteem. Dat is zeker het geval bij een luchtwater-systeem. Omdat de koper daarbij naast de koopsom voor de warmtepomp, ook met vloerverwarming, radiatoren en hoge aansluitkosten te maken heeft. Wanneer het buiten niet heel koud is, ligt het energieverbruik van beide systemen ongeveer gelijk. Mocht de temperatuur onder het vriespunt dalen, dan wint een infrarood verwarming het qua energie-efficiency ook op dat vlak.Warmtepompen moeten dan namelijk vaak elektrisch bij-verwarmen om de gewenste temperatuur te halen, terwijl de infraroodpanelen hun hoge warmterendement behouden. Ook op het gebied van de onderhoudskosten wint de onderhoudsvrije infraroodverwarming het van de warmtepomp.
Qua koeling wint de warmtepomp het natuurlijk van een infrarood verwarming, want een infraroodsysteem kan alleen verwarmen. Een ander punt is dat door toepassing van vloerverwarming het warmte-afgiftesysteem van een warmtepomp onzichtbaar in de ruimte kan worden weggewerkt, terwijl infraroodpanelen altijd zichtbaar zijn.
Het is dan weer wel mogelijk om een infraroodverwarming naar eigen inzicht te ontwerpen en op een bijzondere of speelse manier in de ruimte te verwerken.
Infraroodverwarming is van glas of metaal en kan dan worden voorzien van een foto of kunstwerk. Het is zelfs mogelijk om een krijtbord als verwarming te installeren! De panelen zijn in verschillende afmetingen en wattages beschikbaar en kunnen desgewenst in het plafond worden ingelegd.
Met dank aan HEATXL. Het onder de aandacht brengen van infraroodverwarming is de missie van HeatXL dat sinds 2008 voor diverse gerenommeerde Europese fabrikanten de exclusieve Benelux distributie verzorgt.
Appartement & Eigenaar test infraroodverwarming
Appartement & Eigenaar heeft speciaal voor de VvE's de afgelopen maanden intensief infraroodpanelen getest. Op diverse locaties en onder verschillende omstandigheden hebben wij getest waarbij de complete hoofdverwarming ten alle tijde was uitgeschakeld voor een goed effect. De tests duurden ook altijd minimaal 2 weken op 1 locatie om zeker te zijn dat de ervaringen eerlijk en correct zijn. Ons tijdens de tests is opgevallen dat het zeer prettig is dat de hele ruimte even warm is en vooral dat de vloer warm aanvoelt. Tevens was de temperatuur in de ruimte gemmiddeld 2,5 graad lager dan normaal en werd die temperatuur als prettig ervaren.
De techniek zal dan ook wat ons betreft zeker een stevige plek krijgen binnen de toekomstige oplossingen qua verwarming. Wel verwachten wij dat installateurs in eerste instantie terughoudend zullen zijn aangezien bij infraroodpanelen er geen vervangingsmarkt is (er kan eigenlijk niks aan kapot gaan) en ook geen onderhoud aan de infraroodpanelen zit. Hierdoor zullen de installateurs dus veel minder omzet hebben.
Eindconclusie: Een zeer grote plus met veel mogelijkheden, kleine investeringen en veel comfort.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen