Verhuizing: wat moet de bewoner regelen omtrent het energiecontract?
Ga je als particulier verhuizen? Dan kun je ervoor kiezen om je huidige energiecontract mee te verhuizen naar je nieuwe woning.
Maar een verhuizing kan ook een goed moment zijn om energiecontracten te vergelijken. Waar je ook voor kiest, er zijn een aantal zaken die je moet regelen. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.
Energiecontract meeverhuizen
Je kunt er dus voor kiezen om je huidige contract mee te nemen. Je moet dan contact opnemen met je energieleverancier om de verhuizing door te geven. Het meeverhuizen van je energiecontract is aan te raden als je contract nog niet afloopt. Als je je contract voortijdig verbreekt, moet je namelijk vaak een opzegvergoeding betalen. Ook ontvang je de welkomstkorting pas aan het eind van een contract, dus verspil je deze als je je contract niet afmaakt.
Kijkvenster verschilt per leverancier
Je kunt vaak al wel een aantal maanden van tevoren een nieuw energiecontract afsluiten, de nieuwe leverancier laat het contract dan pas ingaan als het huidige contract verloopt. Hoe lang van tevoren je kunt overstappen, verschilt per leverancier. Dit wordt ook wel het kijkvenster genoemd. In een energievergelijker kun je zien wat het kijkvenster is van de nieuwe leverancier.
Nieuw energiecontract aanvragen
Wil je graag een (nieuw) energiecontract aanvragen? Dat kan natuurlijk ook. Het is aan te raden om verschillende energiecontracten te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt. Een 1-jarig contract met vaste tarieven is vaak het voordeligst. Zo kun je elk jaar opnieuw energie vergelijken en profiteren van een eventuele welkomstkorting. Als je nog een energiecontract hebt lopen op je oude adres, moet je dit bij verhuizing wel zélf opzeggen.
Bedenktijd en ingangsdatum
Heb je een nieuw energiecontract afgesloten? Dan ontvang je binnen twee weken een bevestiging van je nieuwe leverancier. Je hebt dan nog 14 dagen bedenktijd. In de contractbevestiging kun je zien op welke datum het energiecontract ingaat. Het kan voorkomen dat de ingangsdatum van het energiecontract later is dan de datum waarop je je nieuwe woning betrekt.
Nooit zomaar zonder energie
Gelukkig kom je nooit zomaar zonder energie te zitten. De energie wordt geleverd door de netbeheerder en die zet de toevoer van energie niet direct stop als er even geen energiecontract is afgesloten. Je betaalt dan achteraf voor het verbruik aan de nieuwe leverancier.
Nieuw voorschotbedrag
Bij een nieuwe woning hoort een nieuw voorschotbedrag. Ook als je je contract meeverhuist, ga je dus een ander maandbedrag betalen. Het maandelijkse voorschotbedrag wordt namelijk bepaald op basis van het energieverbruik in de woning in de laatste drie jaar. Dit is dus gebaseerd op het verbruik van de oude bewoners. Natuurlijk kan het zo zijn dat deze meer óf juist minder energie verbruikten dan jij. Je kunt het voorschotbedrag vaak laten aanpassen. Let wel op: dit is slechts een voorschot, je betaalt altijd voor de energie die je verbruikt. Stel je je voorschotbedrag te laag in, dan moet je aan het eind van het jaar bijbetalen. Heb je te veel betaald? Dan krijg je geld terug.
Voorschotbedrag nieuwbouw
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan is er geen historisch verbruik bekend. In dat geval wordt het voorschotbedrag bepaald op basis van de grootte en de ligging van de woning en de isolatie in de woning.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen