Verduurzamen: alles over leningen 

Voor VvE's zijn energiebesparende maatregelen erg interessant. Want een energierekening die omlaag gaat wil iedereen. Maar hoe ga je dat voor een heel appartementsgebouw financieren? 

Gepubliceerd: 09 april 2019

Er zijn voor VvE’s die aan de slag willen met de verduurzaming van hun appartementencomplex diverse mogelijkheden om dit te financieren. Met het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) bijvoorbeeld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hiervoor onlangs 40 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met deze uitbreiding is het voor VvE’s bijvoorbeeld nu mogelijk om een lening met een looptijd van 30 jaar af te sluiten. Dit is een aanvulling op de huidige lening met een looptijd van 10 en 15 jaar. Deze lening is beschikbaar voor VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen. De aflossing wordt gespreid over een langere periode, waardoor de maandlasten dalen. Dat maakt grotere investeringen voor VvE’s dus aantrekkelijker. Uit de cijfers van het NEF blijkt namelijk ook dat investeren in verduurzaming hoog op de agenda staat bij VvE's. Zo werd in 2018 voor ruim 113 miljoen aan leningen verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen. Het NEF heeft in 5 jaar tijd voor 247 miljoen euro aan leningen verstrekt. Daarnaast is er nog voor meer dan 100 miljoen euro aan aanvragen in behandeling.

Grote klus
Het verduurzamen en van het aardgas afhalen van alle woningen is een grote klus, zo lichtte Minister Ollongren bij de ondertekening van het investeringsreglement toe: 'Een vijfde van de woningvoorraad valt onder een VvE dus daar kunnen grote stappen gezet worden. Met de verandering van de voorwaarden wordt het voor VvE’s veel aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. De woningeigenaar krijgt daar een lagere energierekening en meer comfort voor terug. Ik hoop dan ook dat het Nationaal Energiebespaarfonds bij VvE’s net zo succesvol zal worden als bij de andere woningbezitters. Met de extra stortingen kunnen we flink vooruit.'

Welke maatregelen zijn vervolgens mogelijk?
Wanneer we dit onder de loep nemen, blijkt dat de energiebesparende maatregelen die het meest door VvE's genomen worden gevel- en dakisolatie, kozijnen, energiezuinige deuren, hoogrendementsketel en HR++ glas zijn. Maar er is meer mogelijk. Zo kan een VvE met het NEF zo'n 25 maatregelen financieren waarmee je direct energie bespaart. Bovendien kunt u er ook het energieadvies mee besparen en kunnen de noodzakelijk bijkomende kosten (deels) opgenomen worden in de totale financieringssom. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan zaken als het afvoeren van restmateriaal of het plaatsen van steigers.

En wat levert het op?
Belangrijk is natuurlijk dat het goed is voor het milieu. Maar daarnaast merkt u het ook door middel van de lagere energielasten. Het wooncomfort gaat behoorlijk omhoog, doordat bijvoorbeeld de lekkage of tocht verleden tijd is. Uw appartement en gebouw worden aantrekkelijker door het gunstigere energielabel. Ook blijkt dat mensen na een verduurzaming een veiliger gevoel binnen hun complex hebben. Maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld geeft een goed gevoel.

Hoe kan dit daadwerkelijk gefinancierd worden?
De eerste stap is te kijken naar de mogelijkheden voor subsidiemogelijkheden. Hiermee kunt u met een beetje geluk al een groot deel van de rekening financieren. Vervolgens kan het restant natuurlijk gefinancierd worden vanuit het reservefonds. Uiteraard moeten hiervoor dan wel de middelen aanwezig zijn. Is dit niet zo, dan kan natuurlijk ook het totale bedrag gespaard worden. Hier zal echter wel een flinke tijd voor gespaard moeten worden. Alles heeft uiteraard voor- en nadelen. De VvE Energiebespaarlening biedt namelijk ook een aantal voordelen. Zo kunt u als VvE direct investeren, snel de vaste lasten verlagen en genieten van een comfortabel appartement en gebouw.

Voorbeeld uit de praktijk
Vorig jaar financierde het NEF de verduurzaming van VvE Lindenhove in Apeldoorn. Deze jaren ’70 flat werd grondig gerenoveerd en verduurzaamd. De servicekosten zijn echter niet omhoog gegaan doordat er een besparing was van minimaal 75% op het gasverbruik en de financieringsvoorwaarden ervoor zorgden dat de servicekosten niet omhoog gingen.

Bij het Nationaal Energiebespaarfonds werd door de VvE een bedrag van € 2,9 miljoen geleend. Na een gesprek met de gemeente over de financiering van de renovatie kwam de voorzitter van de VvE met het idee om te renoveren en te verduurzamen. Het gebouw in één klap energieneutraal maken bleek echter te duur. Met het uiteindelijk gekozen plan besparen de bewoners minimaal 75% van het gas. Het pand is bovendien ‘NoM- ready’ gemaakt. Dit betekent dat alle maatregelen die genomen worden al aan de normen van ‘Nul-op-de-Meter’ voldoen. De cv-ketels worden bijvoorbeeld nu nog niet vervangen, omdat deze nog even meekunnen. In de toekomst kan het pand volledig Nul-op- de-Meter worden door toevoeging van een warmtepomp en zonnepanelen.

Nationaal Energiebespaarfonds
Het Nationaal Energiebespaarfonds stimuleert particuliere woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te treffen. Dit fonds is landelijk beschikbaar voor eigenaren-bewoners en VvE’s. Het fonds is een gevolg van het Woonakkoord in 2013.

Een comfortabel en energiezuinig huis kan bijdragen aan een lagere energierekening en aan waardebehoud van de woning. Een slimme investering dus. Afhankelijk van het energieverbruik kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de lening te dekken. Soms is er zelfs extra te besparen. Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt uitsluitend leningen voor bestaande bouw.

SVn is door de Stichting Nationaal Energie- bespaarfonds aangewezen als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat betekent dat een woningeigenaar rechtstreeks contact heeft met SVn. Het aanvragen van de lening verloopt niet via de gemeente of provincie, maar kan via www.energiebespaarlening.nl.

Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN bank. Totaal is er 300 miljoen beschikbaar. Volgens vertrouwd SVn-recept is het een revolverend fonds. Rente en aflossing vloeien terug in het fonds, waardoor opnieuw (VvE) Energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.