Glasvezel in uw appartementencomplex
DELTA Fiber Netwerk vertelt meer over de aanleg van glasvezel en hoe dit in zijn werk gaat bij appartementencomplexen.
Een snelle en betrouwbare internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar. Het is waardevermeerderend en noodzakelijk in een toekomstbestendig pand.
‘Beschikking hebben over een snelle en stabiele internetverbinding is in ieder huishouden tegenwoordig van groot belang. Niet alleen voor jongere eigenaren en gezinnen, maar zeker ook voor ouderen. Er worden steeds meer digitale hulpmiddelen ontwikkeld waarmee zij langer en veiliger zelfstandig kunnen blijven wonen. Vaak is een belangrijke voorwaarde hiervoor een snelle en betrouwbare internetverbinding. Een glasvezelverbinding voorziet hierin en is daarom waardevermeerderend voor uw appartementencomplex en onmisbaar in een toekomstbestendige woning.’
Zo omschrijft DELTA Fiber Netwerk, de op één na grootste glasvezelaanlegger van Nederland, het belang van de nieuwste data-infrastructuur. In dit artikel gaan wij specifiek in op de aanleg en wat er bij komt kijken. We spreken hierover met Rob Vermeulen, Kwartiermaker Hoogbouw bij DELTA Fiber Netwerk.
Open netwerk
‘Wanneer een aansluitgebied is bepaald, starten wij een vraagbundeling’ vertelt Vermeulen. ‘Als 20% van de woningen in het gehele aansluitgebied, vaak een hele gemeente, minimaal een jaarabonnement afneemt op ons open netwerk, sluiten wij alle woningen aan op dit netwerk. Kosteloos! Ook hoogbouw, mits toestemming van wooncorporatie of VvE en uiteraard de bewoner/eigenaar zelf. Ons netwerk is een open netwerk, dus met meerdere telecomproviders en verschillend geprijsde abonnementen.’
‘Allereerst wordt er contact gezocht met het bestuur van de VvE. Persoonlijk, of in de laatste twee jaar steeds gebruikelijker Vermeulen vervolgt: ‘Een hoogbouwcomplex wordt na de kennismaking eerst geschouwd door een specialist van één vanonze gerenommeerde aannemers. Samen met een bestuurslid loopt hij het pand door en kijkt hoe het pand kan worden aangesloten. Waar- en hoe kan de glasvezelkabel het pand binnenkomen, hoe kan de aannemer de kabel omhoog trekken, bijvoorbeeld binnendoor of buitenom, waar wordt het glasvezelkastje in het appartement gerealiseerd? Zijn de meterkasten gestapeld, is er eventueel stopcontact in de meterkast, zijn er mogelijk bouwtekeningen beschikbaar?
Alle antwoorden worden samengevat in een schouwdocument, met als conclusie de mogelijke wijze van aanleg. Vervolgens zal de VvE, vaak via een ALV, toestemming moeten geven voor de aanleg zoals omschreven. Maar in veel gevallen dienen ook de individuele eigenaren toestemming te geven om de monteur toe te laten in hun appartement voor enkele werkzaamheden, zoals het plaatsen van het glasvezelkastje. (zie onderaan het artikel voor nadere toelichting).
Is dit geregeld, dan zal de aannemer het pand per streng (rij verticale appartementen) gaan aansluiten. Er wordt een datum en tijdstip gezocht waarop zoveel mogelijk bewoners in de streng thuis kunnen zijn om de monteurs toegang te kunnen geven tot het appartement. Deze werkzaamheden duren ongeveer anderhalf uur per woning. Lukt het een eigenaar niet om zelf aanwezig te zijn, dan vraagt de aannemer deze eigenaar te kijken of een meerderjarig familielid, buurman of anders de deur kan openen en aanwezig kan zijn tijdens de werkzaamheden.’
‘En dan is het aansluitpunt voor het glasvezelnetwerk aanwezig in het appartement’ gaat Vermeulen verder. ‘Via een abonnement bij één van de telecomproviders kan men nu beschikken over razendsnel internet, met een bijna oneindige bandbreedte, een gelijke up-en downloadsnelheid, uitstekend signaal, en ook nog eens een groen product. Een glasvezelaansluiting verbruikt namelijk 80% minder stroom dan bijvoorbeeld koper of coax 1. Goed om te weten is verder dat het glasvezelnetwerk naast de huidige telefoonlijn (KPN) en coaxkabel (Ziggo) komt te liggen. Wij halen dus niets weg.'
'Laat u het glasvezelkastje plaatsen, maar neemt u nog geen abonnement? Dan kan het zijn dat wanneer de aannemer is vertrokken naar het volgende aan te sluiten gebied, u eenmalig activatiekosten gaat betalen. Tijdens de vraagbundeling betaalt u deze kosten bij het nemen van een abonnement niet. En heeft u een abonnement afgesloten, maar gaat de vraagbundeling bij gebrek aan belangstelling niet door? Dan vervalt dit nieuwe abonnement en blijft u gewoon lid bij uw huidige telecomprovider’ besluit Rob.
Benieuwd of glasvezel ook bij u in de buurt mogelijk is? Neem contact op met rob.vermeulen@deltafiber.nl of kijk op www.deltafibernetwerk.nl.
Nadere toelichting toestemming eigenaar
1. Toestemming van de VvE middels een besluit van de ALV is nodig voor onderhoud van of wijzigingen in de gemeenschappelijke gedeelten/zaken.
2. Voor zover de aanleg van een glasvezelnetwerk via de gemeenschappelijke gedeelten of zaken kan gebeuren, is toestemming van de VvE voldoende.
3. Als het voor de aanleg van het glasvezelnetwerk noodzakelijk is ook een privé-gedeelte te betreden of te wijzigen (als er een kastje in ieder appartement moet komen) is in beginsel de toestemming van iedere eigenaar vereist.
4. Of een kabel of kastje tot gemeenschappelijke zaken of tot het privé-gedeelte behoort, volgt uit de splitsingsakte en het splitsingsreglement. In het Modelreglement 2017 is bijvoorbeeld bepaald dat leidingen en buizen voor het transport van data tot de gemeenschappelijke zaken behoren, met uitzondering van de leidingen en buizen van de meterkast naar het privé-gedeelte (zie artikel 11.1 onder g MR 2017)
5. In de splitsingsakte / het splitsingsreglement kan geregeld zijn dat een eigenaar toegang moet verschaffen tot zijn privé- gedeelte of het tijdelijke gebruik daarvan moet toestaan als dat naar het oordeel van het bestuur nodig is voor het verrichten van een handeling m.b.t. een ander privé-gedeelte of m.b.t. een gemeenschappelijk gedeelte. In het Modelreglement 2017 is dit geregeld in artikel 30.3.
6. In het splitsingsreglement kan ook bepaald zijn dat iedere eigenaar verplicht is de collectieve voorzieningen te gedogen (zie bijvoorbeeld artikel 31.1 MR 2017).
7. Kortom: tenzij in het splitsingsreglement anders is bepaald, zal iedere eigenaar toestemming moeten geven voor het betreden en wijzigen van zijn privé-gedeelte. De VvE m.i. kan niet afdwingen dat die toestemming wordt gegeven, zeker niet als een eigenaar die geen gebruik wil maken van het glasvezelnetwerk wel activatiekosten moet betalen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen