Hoe werkt het plaatsen van laadpalen vanuit de VvE?

Een elektrische auto telt een hoop voordelen en één ervan is natuurlijk dat je jouw steentje bijdraagt aan het milieu.

Gepubliceerd: 12 november 2022

Maar wat als jouw appartement onderdeel is van een VvE en (nog) geen collectieve oplaadpunten heeft. Hoe zit het dan met het opladen van je auto?

In dit artikel vertellen we je precies waar je aan moet denken, voor het opladen van je elektrische wagen.

Waarom veel VvE’s geen laadpalen aanbieden?

Hoewel er steeds meer mensen voor een elektrische auto kiezen, zijn ze nog steeds in de minderheid. De technologie is voortdurend in verandering, wat het lastig kan maken om vanuit een VvE een centrale oplossing te bieden. Nieuwbouwprojecten zijn verplicht om tegenwoordig laadpalen te plaatsen voor 1 op de 10 auto’s, maar als je woont in een iets ouder appartement heb je hier natuurlijk niets aan.

Het is ook lastig voor een bestaand gebouw met een VvE om een eerlijke verdeling te maken van de kosten, als niet iedere eigenaar behoefte heeft aan een oplaadpunt. Daar komt bij dat het systeem een lange levensduur moet hebben en moet kunnen worden uitgebreid als hier vraag naar is. Een proces dat best ingewikkeld is. Daarbij komt nog kijken dat de meeste eigenaren een vaste parkeerplek hebben, dus het plaatsen van algemene laadpalen is niet zo eenvoudig als bij nieuwbouw.

Gelukkig is er ook voor bestaande complexen een handige oplossing en is het mogelijk om jouw elektrische auto binnenkort op te laden met een laadpaal of wallbox. (Dit laatste werkt hetzelfde als een laadpaal, maar dan zit het contactpunt aan de muur).

Een ringleiding voor laadpalen

Een handige optie om te overwegen vanuit de VvE, is een ringleiding. Deze wordt geplaatst door een externe onderneming en is zeer geschikt voor bestaande parkeerplaatsen en -garages. De kosten worden berekend aan de hand van het aantal parkeerplaatsen. Deze ringleiding maakt het mogelijk dat er op iedere gewenste plek een laadpaal kan worden geplaatst door de eigenaar van de parkeerplek. Zo kunnen eigenaren deze laadpalen thuis gebruiken, voor het opladen van hun auto. De kosten worden eveneens doorberekend aan de eigenaar.

De voordelen van een ringleiding

Het grootste voordeel van de eerder genoemde oplossing, is dat er vanuit de VvE geen grote investering hoeft te worden gedaan. Met name nu het gebruik van elektrische auto’s nog steeds in de minderheid is, worden deze grote investeringen niet zo snel door alle eigenaren ondersteund. Een ringleiding is een perfecte oplossing voor een groeiende markt, waarbij het aantal laadpunten kan worden uitgebreid. Iedere eigenaar kan er namelijk voor kiezen om een laadpunt te installeren en heeft daarbij ook zelf de keuze over het soort laadpaal. Het zal tevens een meerwaarde zijn voor een eventuele verkoop van het appartement in de toekomst, omdat het aantal elektrische auto’s alleen maar zal toenemen. Het is in veel gevallen mogelijk om subsidie aan te vragen voor dit oplaadpuntensysteem. Kortom, een veelzijdige optie om gezamenlijk te werken aan een schonere toekomst.

Laadpalen-advies Laadpalen-advies

voor al uw vragen over een laadpaal bij de vve.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Vragen over laadpalen?

Met voldoende kennis en ervaring kunnen wij VvE’s op dit gebied volledig ontzorgen. Als kapstok gebruiken we hiervoor het door NAL geïntroduceerde stappenplan voor “Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE”.

Analyse van de huidige situatie
Uitwerking
Realisatie

Gegevens

Laadpalen-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.