Welke risico's zijn er verbonden aan vrijwilligerswerk binnen een VvE?
Vrijwillig het gazon maaien in de binnentuin voor uw VvE, nobel maar niet zonder risico.
Door: Rob van den Heuvel - Accountmanager Vastgoed - Rivez Assurantiën & Risicobeheer B.V.
Veel VvE’s maken gebruik van vrijwilligers die zich inzetten voor taken en werkzaamheden binnen de VvE. Dit zijn taken en werkzaamheden zoals het uitvoeren van een bestuursfunctie binnen de VvE, het vervangen van kapotte armaturen in de gemeenschappelijke ruimten, maar ook het gazon van de VvE maaien met de zitmaaier van de VvE. Dikwijls wordt er geen navraag gedaan naar de voorzieningen die de VvE heeft getroffen voor de vrijwilligers, mocht het onverhoopt misgaan. Toch wordt er meer dan eens een beroep gedaan op een vrijwilliger. Bent u zich bewust van de risico’s? In het recente verleden is er uitspraak gedaan, wat een ander licht op de zaak werpt.
Ondanks dat het voor dit jaargetij niet een wekelijkse bezigheid is, verdient dit onderwerp een podium. VvE’s laten vrijwilligers, mede VvE-leden, werkzaamheden voor de vereniging verrichten waardoor het werk niet hoeft te worden uitbesteed aan een professionele partij. Zo ook het maaien van het gazon van de VvE. Vaak wordt er door de VvE een zitmaaier ter beschikking gesteld aan een vrijwilliger voor het maaien van het gazon. Een vrijwilliger met zogeheten groene vingers gaat enthousiast aan de slag en vaak met het gewenste resultaat, namelijk een gazon met een prachtig aanzien. Echter het komt ook voor dat per abuis tijdens het maaien een ongeluk plaatsvindt met de zitmaaier. Gelukkig in veel gevallen betreft het enkel materiële schade en heeft er niemand letsel opgelopen. Maar houdt de VvE wel rekening met de risico’s die ontstaan wanneer men een vrijwilliger hiertoe opdracht geeft? Er kan namelijk schade ontstaan aan een eventuele voorbijganger, geparkeerde voertuigen, maar ook aan de vrijwilliger zelf. Het gros van de aansprakelijkheidsverzekeringen van VvE’s evenals de particuliere verzekering van de vrijwilliger biedt geen dekking voor een dergelijke schade. Een zitmaaier valt namelijk onder de reikwijdte van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Volgens de WAM is er sprake van een motorrijtuig als het een rij- of voertuig betreft, dat zichzelf over de grond kan voortbewegen. Het maakt niet uit of dit mechanisch of elektrisch gebeurt.
Eén van de verplichtingen van de WAM is dat bezitters van een motorrijtuig zich verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid ten opzichte van derden. De verzekeringsplicht geldt dus voor gekentekende maar ook voor niet gekentekende voertuigen, bijvoorbeeld een tractor, een heftruck of een zitmaaier.
Zoals gezegd biedt het merendeel van de aansprakelijkheidsverzekeringen van VvE’s geen dekking voor een schade door een motorrijtuig. Ter illustratie: een vrijwilliger maait het gazon van uw VvE met de zitmaaier van de VvE. Per ongeluk maakt de vrijwilliger een stuurfout waarbij er een geparkeerde auto geraakt wordt aangrenzend aan het gazon. Door de botsing ontstaan er een deuk en krassen op het voertuig. De eigenaar van de auto wenst de schade te verhalen op de veroorzaker. Echter, de vrijwilliger in deze is werkzaam in opdracht van de VvE en de schade wordt veroorzaakt door het bezit van de VvE. Dikwijls biedt de aansprakelijkheidsverzekering van de vrijwilliger en van de VvE geen dekking voor de schade. Allereerst ontstaat er een vervelende situatie, waarbij de eigenaar van de auto met schade van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Uiteindelijk blijft de eigenaar van de zitmaaier aansprakelijk en dus zal de VvE aangesproken worden voor de schade aan de auto.
Om discussie te voorkomen en het voor uw vrijwilligers goed te regelen, is het mogelijk dit aansprakelijkheidsrisico te verzekeren door de VvE. Dit kan mogelijk via een toevoeging aan de huidige aansprakelijkheidsverzekering. Een andere optie is een separate werkmaterieelverzekering voor de zitmaaier. Een dergelijke situatie geldt ook voor veegmachines die zichzelf kunnen voortbewegen en eigendom zijn van de VvE.
Kortom bent u als VvE in bezit van bijvoorbeeld een zitmaaier, dweil- of veegmachine, onderzoek de risico’s ter bescherming van uw vrijwilligers. Ook bij het inhuren van werkmaterieel door de VvE zijn er punten van aandacht. Bestudeer vooraf goed de huurovereenkomst bij het huren van een hoogwerker. Hoe is het materieel verzekerd en welke eigen risico’s zijn van toepassing?
Collectieve ongevallenverzekering
Leden of vrijwilligers van uw VvE voeren soms kleine onderhoudswerkzaamheden uit in opdracht van de VvE. Denk hierbij aan het vervangen van armaturen in de gemeenschappelijke ruimten waarbij men zijn of haar handen verbrandt aan een hete lamp. Een schilderklusje waarbij een vrijwilliger van een trap valt en een been breekt. Of een VvE-lid dat vrijwillig de tuin van de VvE onderhoudt, ongelukkig ten val komt en hierdoor blijvend invalide raakt. Wanneer de VvE een collectieve ongevallenverzekering sluit, treft men een voorziening bij een ongeval voor een vrijwilliger die zich belangeloos inzet voor de VvE.
Een ongevallenverzekering biedt dekking bij blijvende invaliditeit en bij een overlijden van een vrijwilliger. Dit als gevolg van een ongeval tijdens het verrichten van werkzaamheden in opdracht van de VvE. De ongevallenverzekering biedt dan een financiële tegemoetkoming na een ongeval, ongeacht of de VvE aansprakelijk is. De verzekerde bedragen kunnen per verzekeraar verschillen. Met een ongevallenverzekering zorgt u als VvE voor de vrijwilliger die voor uw VvE zorgt. Een belangrijk aandachtspunt bij een collectieve ongevallenverzekering is of de verzekeraar mogelijk een leeftijdsbeperking opneemt in de voorwaarden. Ben hierop attent en zorg dat ook vrijwilligers op leeftijd verzekerd zijn bij een ongeval.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen