Levensloopbestendige woningen worden steeds belangrijker voor senioren
Onze levensloop is duidelijk merkbaar in ons woonpatroon. Starters kiezen voor een bescheiden appartementje of een klein huisje.
Zo kunnen ze nog even sparen. In het kader van gezinsopbouw verhuizen we uiteindelijk alsnog naar een ruimere woning. Liefst komt daar ook een tuin bij. Dan kan de hond ook heerlijk ravotten. Eenmaal de kinderen eindelijk de deur uit zijn, kiezen we ten slotte voor een kleiner appartement. Als senior moeten we ook daar vertrekken en biedt een serviceflat de oplossing. Soms kunnen structurele aanpassingen aan de woning nog steeds een oplossing bieden. Vaak is dit echter niet het geval.
Dat die verschillende levensfasen eenvoudig merkbaar zijn in ons woonpatroon, is zowel op financieel als emotioneel vlak niet meteen de ideale oplossing. Levensloopbestendige woningen bieden de oplossing. Toch zijn er ook alternatieven mogelijk.
Wat zijn levensloopbestendige woningen?
Bij levensloopbestendige woningen is de woning op zo’n manier gebouwd dat het mee evolueert met onze levensloop. In plaats van voortdurend de woning te moeten aanpassen of gewoon te verhuizen naar een andere woonst, is de woning zelf eenvoudig en goedkoop aanpasbaar. Al van bij de eerste steen houden we met andere woorden rekening met ons bestaan als senior.
Hierbij heeft de levensloopbestendige woning aandacht voor verschillende domeinen. Zo zijn de deuropeningen bijvoorbeeld breed genoeg opdat we de woning ook met een rolstoel eenvoudig kunnen betreden. Drempels zijn bij voorkeur afwezig of beperkt tot het minimale. Verder zijn er heel wat voorzieningen die zorgen dat de woning eenvoudig aangepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het reeds aanwezig zijn van schroeven voor de montage van beugels, de aanwezigheid van elektriciteit voor de latere plaatsing van een traplift of een opbergruimte waar ook een opvouwbare scootmobiel in kan worden opgeborgen.
In een eerder artikel hadden we het overigens al over andere acties die je kan nemen om een woning seniorvriendelijk te maken.
De voordelen van levensloopbestendige woningen
Bij grote projectontwikkelaars blijven levensloopbestendige woningen toch wel een beetje achterwege. Dit terwijl ze toch wel heel wat voordelen te bieden hebben.
In de eerste plaats blijf je als senior immers gewoon in de thuisomgeving wonen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zowel voor de mentale als fysieke gezondheid belangrijk is. Dat tweede laat zich immers verklaren door het kennen van de woning: verstrooidheden en bijhorende ongevallen worden op die manier vermeden. Dat eerste is uiteraard het gevolg van de vele herinneringen, de vertrouwelijkheid van de omgeving en het blijvend raadplegen van het bestaande sociale netwerk.
Toch zijn er ook nog heel wat andere voordelen op te noemen. Vooral op financieel vlak is dat het geval. Wel is het zo dat de investering op lange termijn moet bekeken worden. Het is dan ook hier dat het schoentje vaak knelt: op jonge leeftijd willen we minder snel extra investeren in voorzieningen waar we op latere leeftijd gebruik van kunnen maken. In de praktijk blijken we echter gedurende onze levenswandel extra kosten te maken ten gevolge van het ontbreken van die eerdere investering.
Alternatieven voor de levensbestendige woning
Voor zij die niet meteen de levensbestendige woning wensen te betrekken, bestaan er gelukkig een aantal alternatieven. In de eerste plaats zien we dat sommige huiseigenaars een klassiek huis kopen maar er dan een bijhorende assistentiedeel aan bijbouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een flatje dat zich op de benedenverdieping bevindt of een kleine woning in de achtertuin. Op latere leeftijd kunnen ze zich daar terugtrekken terwijl de kinderen de woning bevolken.
Sommigen pakken het dan weer anders aan en kiezen ervoor om een levensbestendig appartement te kopen. Dat appartement wijkt in eerste instantie niet af van een klassiek appartement. Ze verhuren het appartement eerst een aantal jaren, waarbij de huuropbrengsten gebruikt worden om het appartement te financieren. Op latere leeftijd laten ze dan de noodzakelijke voorzieningen installeren en trekken ze er zelf in. Hier groeit het appartement niet mee met de behoeften, maar maakt men gebruik van de voordelen van zowel het klassiek woonpatroon als van die van een levensbestendige woning.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen