Tips voor een alternatieve woonruimte bij een scheiding

Een echtscheidingsprocedure is naast een emotionele gebeurtenis ook een periode waarin veel (financiële) zaken afgehandeld moeten worden.

Gepubliceerd: 28 oktober 2017

Zo dienen een of beide personen andere betaalbare woonruimte te zoeken, moeten beide partners zich na de scheiding met hun eigen inkomen kunnen redden, moet besloten worden of het huis verkocht wordt of dat een partner de ander uitkoopt en moet het andere opgebouwde gezamenlijke vermogen verdeeld worden.

In aanmerking komen voor een gratis scheiding

De scheiding wettelijk regelen kost ook geld. Een mediator of advocaat moet een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan opstellen, een advocaat moet een verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank, na goedkeuring hierdoor de afgegeven echtscheidingsbeschikking inschrijven bij de gemeente waar het echtpaar getrouwd zijn en de partners dit bewijs vervolgens toesturen. De bestede tijd aan de afhandeling en de griffierechten kunnen veel geld kosten. Mensen onder een bepaalde inkomens- en vermogensgrens die bereid zijn afspraken met elkaar te maken over de afhandeling onder begeleiding van een mediator (over bijvoorbeeld co-ouderschap of alimentatie) kunnen in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand door middel van een subsidie. Je kunt gratis scheiden via netjesscheiden.nl bijvoorbeeld.

Woonruimte zoeken tijdens of na de scheiding

En dan de woonruimte. Voor mensen die in een echtscheidingsprocedure verwikkeld zijn, is het vaak niet aan te raden nog langer in dezelfde woning te blijven wonen. Als er besloten is te gaan scheiden, zorgen blijven samenwonen en -leven vaak alleen maar voor grotere problemen. Daardoor is het beter als een persoon al andere woonruimte zoekt. Afhankelijk van of de woning door een van de partners na de scheiding bewoond zal blijven worden, dient de andere partner mogelijk ook op zoek te gaan naar alternatieve woonruimte. Hieronder enkele tips.

- Maak zo snel mogelijk een afspraak met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur om uit te vinden of het haalbaar is een andere woning te kopen. Vaak wordt in eerste instantie gekeken naar appartementen aangezien deze relatief meer worden aangeboden in lagere prijsklassen.
- Is het niet mogelijk een appartement of huis te kopen, kijk dan of huur van een appartement wel mogelijk is. Gezien het woningtekort in Nederland kan dit in sommige plaatsen problematisch zijn, maar soms is tijdelijke huur wel eenvoudiger te regelen. Tijdelijke huur wordt bijvoorbeeld aangeboden wanneer een appartementeneigenaar korte tijd in het buitenland verblijft, of doordat het appartement te koop wordt aangeboden (in het laatste geval is verhuur van een appartement onder de Leegstandswet mogelijk). Houd er bij huur van een appartement altijd rekening mee dat je niet alleen te maken hebt met de huurovereenkomst, maar ook met de VvE-regelgeving.
- Mocht tijdelijke huur van een appartement niet gaan, kijk dan eens naar de mogelijkheden van het (tijdelijk) huren van een vakantiewoning op een recreatiepark.
- Als het niet mogelijk is zelf een appartement of huis te kopen, kun je het best zo spoedig mogelijk je bij een aantal woningbouwverenigingen inschrijven. Als er ook minderjarige kinderen bij je gaan wonen kun je soms een urgentie-aanvraag indienen.
- Mocht geen van bovenstaande opties een alternatieve woonruimte opgeleverd hebben, vraag dan een familie of vrienden of het mogelijk is daar tijdelijk te logeren.

Het kan best zijn dat uiteindelijk een woonruimte geregeld moet worden die verre van ideaal is, maar onthoud dat dit vaak maar tijdelijk is!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.