Huurhuis kopen van een woningcorporatie
Huur jij jouw huis via een woningcorporatie? Dan kun je een aanbod krijgen om de huurwoning te kopen.
Ook als je niet bij een corporatie huurt, kun je soms voormalige sociale huurhuizen kopen. Omdat die vaak gerenoveerd zijn, scheelt dat in het begin een hoop gedoe met onderhoud. Soms worden voormalige huurwoningen met achterstallig onderhoud te koop aangeboden. Hoewel je dan een lage prijs betaalt, moet je verplicht de woning opknappen. Check in dit artikel wat er komt kijken bij het kopen van een huurhuis van een woningcorporatie.
Van huur naar koop: hoe gaat dat?
Huur jij op dit moment een huis bij een woningcorporatie? Dan kun je deze woning alleen kopen als de corporatie jou dit aanbiedt. Je ontvangt dan een brief met daarin de vraag of jij interesse hebt om het te kopen. Daarvoor krijg je bedenktijd. Je bent overigens niet verplicht om de woning te kopen en mag gewoon blijven huren als je dat wilt.
Is het voordelig?
Je hebt als zittende huurder het recht om het huurhuis tegen de actuele marktprijs te kopen. De corporatie mag het huis ook voor 90% van de marktwaarde verkopen. In sommige gevallen zelfs iets minder. Daar komt echter wel een en ander bij kijken. Je kunt bijvoorbeeld worden verplicht om de woning - als jij later verhuist - aan de corporatie terug te verkopen.
Kun je onderhandelen over de prijs?
Meestal worden voormalige sociale huurwoning tegelijk met andere woningen in hetzelfde blok verkocht. De vraagprijs staat in de meeste gevallen vast. Proberen om te onderhandelen over de vraagprijs kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld met betrekking tot de staat van onderhoud. Als jij al lange tijd bewoner bent van een huis, weet jij als geen ander welke gebreken en tekortkomingen er zijn. Het is altijd slim om de woning door een expert te laten checken en een bouwkundige keuring uit te voeren. Of om de woning te laten taxeren, zodat je precies weet hoeveel het waard is.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Als je huurt, moet je er rekening mee houden dat je huurkosten kunnen stijgen. Op de lange termijn is het dan ook voordeliger om te kopen. Als je een huis koopt, bouw je daarnaast vermogen op. En een ander voordeel is dat je bij een koopwoning veel meer vrijheid hebt om de woning naar jouw wens aan te passen.
Wat nadelig is bij kopen, is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. En woon je in een appartement, dan krijg je ook te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daaraan ben je verplicht iedere maand servicekosten te betalen. In sommige gevallen krijg je ook te maken met erfpacht. En houd er rekening mee dat een woning meer kost dan de koopsom, je betaalt ook bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur.
Wat als je geen huurder bent?
Heb je interesse in het kopen van een woning van een corporatie, maar ben je daar zelf geen huurder? Ook dan kun je zo’n huis kopen. Check maar eens op websites van corporaties wat voor aanbod zij hebben. Check goed wat de staat van onderhoud van de woning is en neem ook een kijkje in de buurt. Koop geen woning waar je je niet thuis voelt, ook al is deze iets voordeliger.
Benieuwd hoeveel jij zou kunnen lenen, voor een corporatiewoning of een normale woning? Bereken dan heel eenvoudig je maximale hypotheek.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen