Brandveiligheid parkeergarage VvE
Kan ik mijn elektrische auto veilig parkeren in de parkeergarage van mijn VvE?
Het rijden van een elektrische auto wint ook in ons land steeds meer aan populariteit. Naast het feit dat de brandstofprijzen flink zijn gestegen, is het rijden op elektriciteit simpelweg ook een stuk beter voor het milieu. Daarnaast zijn de kosten voor het opladen van je auto ten opzichte van brandstof een stuk voordeliger.
Hier komt wel het volgende vraagstuk bij kijken: Kan ik mijn elektrische auto veilig parkeren in de parkeergarage van mijn VvE?
Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), woningcorporaties en vastgoedbeleggers maken zich zorgen over de brand- en vluchtveiligheid in hun parkeerkelders nu het aantal EV-laadpunten toeneemt.
De aandacht richt zich vaak op de laadpalen en de brandrisico’s van elektrische voertuigen, maar de integrale brandveiligheid van de parkeergarage en het gebouw is hier vaak de grootste zorg.
Deze integrale veiligheid is door Deap bouwvisie nauwkeurig in kaart te brengen. Het is belangrijk en het neemt een enorm grote zorg weg voor vastgoedeigenaren, bewoners en omwonenden wanneer duidelijk is dat het qua brandveiligheid en de ontvluchting van een gebouw goed zit.
Algemeen
De brandveiligheid van een gebouw hangt onder andere af van de bouwkundige staat, de brandveiligheidsinstallaties en het gebruik. Om inzicht te krijgen in het specialistische onderdeel van een gebouw is onderzoek nodig. De aanleiding voor inspectie van de brandveiligheid kan erg divers zijn. Zo is het verstandig wanneer het gebouw wordt opgeleverd, om de brandveiligheid van het gebouw goed in kaart te hebben. Dit voorkomt dat de nieuwe eigenaar niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Het aanschrijven van de gemeente of brandweer verplicht de eigenaar om actie te ondernemen onder dreiging van sancties.
Met de invoering van het bouwbesluit 2012 is de eigenaar, VVE en/of gebruiker van een gebouw nog nadrukkelijker verantwoordelijk geworden voor de brandveiligheid van zijn gebouw. De zorgplicht is geen loze kreet, maar betekent daadwerkelijk dat men zich niet langer op vergunningen kan beroepen. Men moet zelf kunnen aantonen dat men voldoet aan de eisen.
Quickscan
Het doel van de Quickscan brandveiligheid is inzichtelijk maken hoe het met de actuele brandveiligheid van het gebouw gesteld is en of het voldoet aan de voorwaarden ‘brandveiligheid’ zoals opgenomen in de omgevingsvergunning.
Bij de integrale benadering brandveiligheid wordt in onderlinge samenhang gekeken naar de volgende aandachtsgebieden:
Gebouwkenmerken:
- Bouwkundig
- Installatietechniek
- Eventueel gebruik
Bij het inzichtelijk maken hoort het inventariseren van knelpunten en verbeterpunten.
De QuickScan brandveiligheid wordt zodanig uitgevoerd, dat deze een duidelijk vertrekpunt is voor het herstel of verbeteren van geconstateerde gebreken. Op basis van de inspectie worden aanbevelingen gedaan voor het herstel of verbeteren van geconstateerde gebreken. De aanbevelingen hebben met name betrekking op bouwkundige aanpassingen. Een gedetailleerde uitwerking is niet inbegrepen, maar het onderzoek vormt daarvoor wel een goede basis.
Wilt u meer weten?
Neem contact met ons op via www.deapbv.nl of bel ons op 020 791 02 90 voor een vrijblijvende offerte of adviesgesprek. Deap kan zowel het plan van aanpak, de offertes en de uitvoering beoordelen/inspecteren.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen