Mag je je appartement verhuren als vakantiewoning?

Uw appartement tijdelijk verhuren, bijvoorbeeld als vakantiewoning, kan een serieuze inkomstenbron vormen.

Gepubliceerd: 26 september 2022

Dit is dan ook voor veel mensen aantrekkelijk om te doen. Verhuur, zowel voor kortere als langere tijd, is echter ook aan regels gebonden. In dit artikel wordt de vraag “Mag ik mijn appartement verhuren als vakantiewoning?” beantwoord.

Spoileralert: op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van uw unieke situatie.

De regels

Als u uw eigen appartement wilt verhuren, heeft u onder meer te maken met het splitsingsreglement van de Vereniging van Eigenaars (VvE), regels binnen uw gemeente en mogelijk ook met uw hypotheekverstrekker. Zowel de gemeente als het splitsingsreglement van de VvE kunnen verhuur voor korte tijd, zoals vakantieverhuur, verbieden. Voor vakantieverhuur is de bestemming ‘logies’ nodig.

Wanneer uw appartement als bestemming ‘wonen’ heeft in plaats van ‘logies’, dan is verhuur voor korte tijd niet toegestaan. Bovendien mag u, indien u een hypotheek heeft op uw appartement, ook met de bestemming ‘logies’ niet in alle gevallen uw appartement verhuren. Hiervoor zult u toestemming moeten krijgen van uw hypotheekverstrekker.

Aandachtspunten

Als uw huis als bestemming ‘logies’ heeft en u toestemming voor korte verhuur heeft van uw hypotheekverstrekker, dan zijn er een aantal aandachtspunten waar u in de praktijk rekening mee moet houden:

  • Specifieke gemeentelijke regels

Buiten dat uw appartement als bestemming ‘logies’ moet hebben, zijn er ook gemeenten welke aanvullende regels hebben opgesteld met betrekking tot de tijdelijke verhuur van woningen. Zo heeft de gemeente Amsterdam bepaald dat u niet meer dan 30 dagen per jaar uw eigen woning mag verhuren. Deze regel is opgesteld om overlast van toeristen in woonwijken zoveel mogelijk te beperken. Bovendien moet deze regel er voor zorgen dat woningen beschikbaar blijven voor mensen welke deze willen gebruiken om zelf in te wonen.

  • Platform

Als u heeft besloten om uw appartement te verhuren als vakantiewoning, moet u beslissen op welke wijze u in contact komt met uw potentiële huurders. U kunt er voor kiezen om dit via een platform te doen, zoals Airbnb of Belvilla. Verhuren via een platform heeft diverse voordelen. Zo bereikt u gemakkelijk veel potentiële huurders en verloopt de betaling via Airbnb, waardoor u niet hoeft te vrezen voor wanbetalingen. Nadeel van verhuur via een platform is dat dit platform ook kosten in rekening brengt, waardoor uw totale opbrengsten lager zijn.

Bij Belvilla haal je de hoogste opbrengsten uit je vakantiewoning omdat zij een algoritme hebben dat automatisch stuurt op het verkrijgen van de beste prijs en de hoogste bezettingsgraad!

  • Belastingen

Houdt u er rekening mee dat u bij de verhuur van uw appartement ook te maken krijgt met diverse belastingen. Zo is het mogelijk dat u toeristenbelasting moet afdragen aan uw gemeente. Of dit het geval is, is afhankelijk van de regels welke gelden in uw gemeente. Daarnaast heeft u te maken met inkomstenbelasting. Verhuurt u uw eigen appartement terwijl u zelf weg bent? Dan moet u het gehele huurbedrag aangeven in de categorie ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur van het hoofdverblijf’.

U geeft het gehele huurbedrag aan, waarna u belasting betaalt over 70% daarvan. Hoe uw huuropbrengsten belast worden, is sterk afhankelijk van de situatie (bijvoorbeeld of het een appartement is waar u zelf uw hoofdverblijf in heeft, of dat het een tweede woning is). Het is verstandig om goed uit te zoeken welke regels van toepassing zijn in uw situatie.

De alternatieven

Heeft uw appartement als bestemming wonen of is korte verhuur om een andere reden niet toegestaan? Dan kunt u ook op andere manieren verhuuropbrengsten genereren. Zo kunt u er voor kiezen (indien u zelf ook ergens anders kunt wonen) om uw appartement voor langere tijd te verhuren. Dit is toegestaan indien uw appartement als bestemming ‘wonen’ heeft. Houd hierbij opnieuw rekening met het splitsingsreglement van de VvE: deze kan kamerverhuur verbieden.

Een ander alternatief is het kopen van een vakantiewoning, met het specifieke doel om deze te verhuren. Zo kunt u een vakantiewoning op een park kopen, waarbij alles over de verhuur geregeld wordt door de parkbeheerder. Of het kopen van een vakantiewoning voor u geschikt is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo is het onder meer van belang hoe u de aankoop wilt financieren en hoeveel risico u bereid bent om te lopen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.