Wat te doen bij calamiteiten in het appartementencomplex?

Als eigenaar van een appartementencomplex ben je altijd voorbereid op het ergste. Wat doe je als je huurders zichzelf hebben buitengesloten, hoe handel je lekkages af en wat als er brand uitbreekt?

Gepubliceerd: 29 oktober 2018

Nu zijn de eerste twee te overzien, maar een brand kan voor best wat paniek zorgen; zeker in een druk appartementencomplex. Dus wat doe je nu precies tijdens calamiteiten in een appartementencomplex? Je leest het hier.

1. Zoek een EHBO,- of BHV’er

In een groot appartementencomplex is de kans groot dat er wel een gediplomeerde EHBO,- of BHV’er aanwezig is. Nu is een EHBO’er gediplomeerd om eerste hulp te verlenen, maar een BHV’er weet ook precies wat te doen in geval van calamiteiten. De kans is groot dat dje als eigenaar van het appartementencomplex een BHV cursus hebt gevolgd. Erg handig natuurlijk; je weet maar nooit wanneer het van pas komt! Naast jou, is het ook fijn als er een andere BHV’er in het gebouw aanwezig is in het geval jij zelf op vakantie bent. Deze zou precies moeten weten waar het calamiteitenplan is, en welke stappen er genomen moeten worden om juist te handelen tijdens afwezigheid.

2. Het calamiteitenplan

Ieder groot complex (een onderneming, school, maar ook een appartementencomplex) heeft een calamiteitenplan. In dit plan staat precies omschreven welke stappen er genomen dienen te worden in geval van calamiteiten, waar de nooduitgangen zijn en waar eventuele brandblussers en AED’s te vinden zijn. Op deze manier kan iedere BHV’er op locatie precies inzien wat er moet gebeuren en welke evacuatieplannen er zijn, om de calamiteiten in goede orde af te handelen.

3. Houdt huurders op de hoogte

Als eigenaar van een appartementencomplex kun je natuurlijk niet altijd en overal aanwezig zijn. Het is dan ook belangrijk dat huurders verantwoordelijkheid voor zichzelf kunnen nemen. Om dit te doen, moeten ze op de hoogte zijn van vluchtroutes, brandblussers en andere belangrijke zaken in geval van calamiteiten. Laat in iedere ruimte of gemeenschappelijke woning een duidelijk vluchtplan zichtbaar zijn.

4. De vluchtroute

Zorg dat de eventuele vluchtroutes duidelijk aangegeven staan middels signalering, en dat deze altijd vrij en gemakkelijk begaanbaar zijn. Er mogen absoluut geen obstakels in de weg liggen. Leg de vluchtroute vast in een vluchtplan, en bespreek dit met de VvE leden. Het vluchtplan moet de meest snelle, veilige route naar buiten zijn, waar de huurders vervolgens veilig kunnen wachten totdat de autoriteiten het overnemen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.