Zelf een groepenkast aanleggen
Elke woning heeft een aantal groepenkasten nodig. Een groepenkast is de plek waar de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de installatie in een woning of gebouw.
Om oude groepenkasten te vervangen of nieuwe aan te leggen, kan je een professional inhuren of je kunt het zelf doen als je heel handig bent. In veel woningen zijn nog oude groepenkasten te vinden met porseleinen zekeringen.
Goed begin is het halve werk
Voordat je zelf begint aan de klus, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de meterkast en een groepenkast. Ook kan het natuurlijk geen kwaad om de klus te bespreken met iemand die het wel eens heeft gedaan of die er verstand van hebt. Je werkt tenslotte met spanning. Of je kiest ervoor om samen de klus te klaren.
Voordat je iets vervangt of aanlegt, zorg je ervoor dat er geen spanning meer staat op het deel waar je aan het werk gaat.
Een extra groep in de groepenkast
Naast de standaard groepenkast, is het ook mogelijk om een extra groep te plaatsen. De hoofdschakelaar bedient 4 eindgroepen. Wanneer je een 5e groep wilt plaatsen, dan heb je nog een aardlekschakelaar nodig. Dan is het verstandig om dit uit te besteden. Blijf je onder de 5 groepen, dan kan je dit zelf uitvoeren. Een extra groep heeft als voordeel dat de belasting van de oude groep wordt verminderd, omdat de belasting wordt verdeeld over de verschillende groepen. Aangezien de meeste huishoudens steeds meer elektrisch apparatuur in huis hebben, zijn extra groepen zeker aan te raden.
Een aardlekschakelaar plaatsen
Met een aardlekschakelaar, elektrische zekering en een aardedraad, wordt de stroomvoorziening in een woning beveiligd. De aardlekschakelaar meet of er evenveel stroom het huis in komt en ook weer uitgaat. Wanneer er een verschil ontstaat, wordt de stroomvoorziening direct uitgeschakeld. Het is dus van belang dat de aardlekschakelaar correct werkt. Bekijk dit goed van te voren.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen