Hoe is de grondwaarde in Nederland verdeeld?

Nederland is een tamelijk dichtbevolkt land. Weliswaar zijn er nog heel wat open plekken, maar gemeenten hebben steeds meer moeite om geschikte woningbouwlocaties te vinden.

Gepubliceerd: 04 januari 2021

Dat noopt tot creatief denken en handelen, want er zullen de komende jaren heel wat woningen bijgebouwd moeten worden om te kunnen voldoen aan de vraag. Nu al komt het voor dat mensen tien jaar op een wachtlijst staan, voordat ze een geschikte sociale huurwoning toegewezen krijgen. Voor koopwoningen geldt dat de prijzen de laatste jaren zo fors zijn gestegen, dat het kopen van een woning voor starters nagenoeg onmogelijk lijkt te worden.

Verschillen tussen de provincies

De grondprijzen in Nederland variëren sterk. Het ligt er maar net aan waar je wilt gaan wonen. Als je de gemiddelde tarieven voor kavels per provincie met elkaar gaat vergelijken, zie je grote prijsverschillen. Dat vertaalt zich natuurlijk uiteindelijk in de vraagprijs van een woning. De grondprijs is daar immers aan gekoppeld. Het goedkoopst is een stuk grond in Groningen, Drenthe, Friesland en Limburg. Het duurst ben je uit in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Een kavel in Noord-Holland kost gemiddeld drie keer meer dan een kavel in Groningen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het gaat om gemiddelde prijzen. De prijzen variëren ook binnen de provincies sterk, dus het ligt eraan waar je precies wilt gaan kopen.

WOZ-waarde

De grondprijs is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs van een woning. Immers, de materiaalprijzen zijn niet afhankelijk van de plek waar ze toegepast worden. Een huis bouwen kost dus in elke provincie hetzelfde, het is de grond die een huis goedkoper of duurder maakt. Maar hoe duurder een huis is, hoe meer gemeentelijke belastingen je ook moet betalen. De waarde van elke woning in ons land wordt centraal geregistreerd en kun je met behulp van een kadastrale kaart opvragen. Door gemeenten wordt een schatting gemaakt van de woningwaarde, door te kijken naar de ligging, het type woning en de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Zo wordt uiteindelijk de WOZ-waarde bepaald, maar die kan dus afwijken van de feitelijke woningwaarde.

Bezwaar maken

Als woningbezitter kun je bezwaar maken tegen de door de gemeente opgelegde heffing. Dan kan lucratief zijn, want gebleken is dat in ongeveer veertig procent van de gevallen de bezwaarmakers in het gelijk worden gesteld. Laat je begeleiden door een jurist als je dit wilt checken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.