Ventileren: innovaties uitgelicht
Ventileren is voor elk type woning van groot belang, zeker ook in grote appartementencomplexen.
Appartementen hebben bovendien vaak een ander ventilatiesysteem dan eengezinswoningen. We zien dan ook veel ontwikkeling op het gebied van ventilatie voor appartementencomplexen.
Om vocht geen kans te geven in uw appartement is het belangrijk om te luchten en te ventileren. Wat is het verschil? Met luchten bedoelen we dat er meerdere ramen of deuren tegenover elkaar worden opengezet. Op die manier wordt alle vochtige lucht snel uit huis verdreven en vervangen voor verse, drogere lucht. Het is belangrijk om dit regelmatig (liefst dagelijks) ongeveer 10 à 15 minuten te doen. Ventileren is een continu proces, het liefst doe je dit 24 uur per dag. Zorg er simpelweg voor dat ventilatieroosters open staan, of dat ramen altijd op een kiertje staan. Hoewel ventileren onvermijdelijk energie kost, kunt u door slim te ventileren het energieverlies zo laag mogelijk houden. Wij zetten een aantal oplossingen voor uw appartementencomplex voor u op een rij.
Fresh-r
De Fresh-r oplossing is gebouwd rondom slimme decentrale ventilatie die aangestuurd wordt door vocht-, CO2 en eventueel fijnstof sensoren. Een Fresh-r wordt ingebouwd in een muur of in een raamkozijn. Gezonde verse lucht komt voorverwarmd horizontaal en direct van buiten de woning binnen. Geuren en geluid van onder- en bovenburen worden hiermee voorkomen. Koude tocht is verleden tijd en de energierekening wordt lager. Wanneer er meer mensen thuis zijn of de vochtigheid hoog, wordt het volume van de ventilatie automatisch opgevoerd. Daarnaast wordt grover fijnstof altijd gefilterd, voor de ultrafijne delen kan een extra filter geplaatst worden.
Een Fresh-r ventileert 20 tot 120 m3 per uur, dit is prima voor appartementen. Door de koperen warmtewisselaar is de Fresh-r zo compact dat het in de buitenmuur past. Het is niet alleen ruimte die bespaard wordt met Fresh-r. Omdat er 80 tot 90 % van de warmte wordt teruggewonnen, ook als het buiten vriest, is de warmtevraag veel kleiner. Hierdoor is een kleinere warmtepomp of minder infraroodverwarming nodig. Dat scheelt veel in de initiële investering en in de stookkosten per maand. Installatie kan is mogelijk in bewoonde toestand of bij mutatie. Het weinige onderhoud gaat ook gemakkelijk en kan ook door bewoners zelf uitgevoerd worden.
PolyFlow
Eén centrale buis voor zowel de toevoer als de afvoer van lucht: dat is het eenvoudige principe achter het PolyFlow luchtkanalensysteem van Vasco: een collectief systeem voor balansventilatie. Zo is het mogelijk om balansventilatie in appartementen te voorzien via één collectief kanaal (technische schacht) van boven tot beneden, van ventiel tot dakopstand.
Met PolyFlow wordt de veiligheid van elk appartement gegarandeerd.
- Nooit vervuilde lucht: het luchtafvoerkanaal van elke afzonderlijke aansluiting is uitgerust met een terugslagklep, zodat vervuilde lucht van een appartement nooit in een ander appartement terechtkomt.
- Maximale brandveiligheid: brandkleppen tussen de ventilatie-unit en de PolyFlow luchtkanalen verhinderen het overslaan van brand tussen appartementen.
Om de vaste kosten gedurende de volledige levensduur van het appartement zo laag mogelijk te houden, is alles voorzien om de installatie en het onderhoud te vergemakkelijken.
Elk PolyFlow luchtkanaal heeft verder onderaan een inspectieluik. En dankzij de condensafvoer levert vocht in de luchtkanalen nooit problemen op. Daarnaast zijn er verschillende dakdoorvoerstukken verkrijgbaar voor zowel platte als hellende daken.
Healthy Apartment Concept
Renson heeft met Healthy Apartment Concept een totaalconcept ontwikkeld dat gestoeld is op drie belangrijke pijlers: een vraaggestuurde basisventilatie, ventilatieve koeling en een degelijke zonwering voor gevels met grote glaspartijen.
Renson biedt specifieke ventilatiesystemen voor appartementen en hoogbouw. De ventilatieroosters voor de ramen zijn zo ontworpen dat ze de windlasten op grote hoogtes perfect kunnen weerstaan en voldoen aan de akoestische voorschriften. Bovendien kan elke ventilatie-unit aangesloten worden op een speciaal ontworpen koker die de afvoer van vervuilde ventilatielucht en rookgassen combineert met de luchttoevoer voor de gasketel.
Dit triple flow ventilatiesysteem voor appartementen heeft zo zijn voordelen: het bespaart in ruimte, montagetijd en in kosten. En aangezien de rookgassen en de ventilatielucht door dezelfde dakkoker stromen, komt de esthetiek van het gebouw niet in het gedrang.
Zonneschermen of luifels zijn beslist aan te raden om meer thermisch welbehagen te creëren. Maar dat is nog niet alles. Met zonwering van Renson is er ook aan het visuele comfort gedacht. Zonwerend doek en zonneluifels behoeden uw meubels en interieur tegen verkleuring en houden ook storende lichtreflecties tegen, terwijl het uitzicht optimaal behouden blijft.
Naast zonneschermen kan ventilatieve koeling al aardig wat voor verfrissing zorgen. Grote ventilatieroosters zorgen ’s nachts voor een grote instroom van koele, verse lucht. De massa van het appartementsgebouw neemt die koelte op en geeft die ’s anderendaags terug af. Vijf dergelijke cycli per uur zorgen tijdens de zomermaanden voor een natuurlijke temperatuurdaling binnenshuis van maar liefst 5 graden.
Tips voor ventileren in uw appartement
1. Pak de oorzaak van ongezonde lucht aan: bijvoorbeeld koken, roken of douchen. Zet dan bijvoorbeeld een raam open.
2. Zorg dat alle ventilatieroosters altijd open staan, dit is namelijk noodzakelijk om lucht aan en af te voeren.
3. Zorg dat de roosters schoon zijn.
4. Zorg voor goede ventilatie in uw badkamer en keuken, met een afzuigkap of inbouwventilator.
5. Laat de lucht in huis doorstromen, bijvoorbeeld onder de deuren of via roosters in binnenmuren of -deuren.
Onderzoek: de gevolgen van een slecht onderhouden appartement
Uit onderzoek van de universiteit Maastricht ('On the Economics of Health in Homes', Finance & Real Estate, Maastricht University) blijkt dat de staat van onderhoud van een appartement van grote invloed is op de gezondheid van de eigenaren. Ruim 50.000 mensen zijn meer dan 20 jaar gevolgd om de effecten van de staat van onderhoud van de woning en (onder meer) het bezoek aan de dokter te zien.
De resultaten van het onderzoek spreken voor zich. Mensen die in een woning wonen die gerenoveerd moet worden geven vaker (3,6%) aan dat ze een slechte fysieke gezondheid hebben.
Verder blijkt ook dat er met 12,5 % veel vaker een bezoek gebracht wordt aan de dokter, waarbij de mensen ouder dan 64 28% vaker naar de dokter gaan.
Interessant om deze resultaten goed te analyseren nu steeds meer ouderen steeds langer thuis blijven wonen!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen