Toe aan een nieuw dak? Bezoek het ‘showdak’ van Roofwatcher!

Toe aan een nieuw dak? Ga dan eens kijken bij Roofwatcher. Het bedrijf heeft sinds kort een ‘showdak’.

Gepubliceerd: 02 november 2022

Met een duurzame dakbedekking in plaats van bitumen, met zonnepanelen en met dakbegroening. Iedereen is welkom om te komen kijken wat dat kost én … wat dat oplevert.

Het uitzicht doet bijna surrealistisch aan. We staan op het dak van het pand van Roofwatcher, midden op een Brabants industrieterrein, met veel steen en gevelbeplating om ons heen. Veel grijs, weinig groen, constateren we. Helaas, Geen boom te bekennen. Geen bedrijfstuinen. Maar op het dak zelf wemelt het van de bijen, de hommels, de vlinders, enz.

“Fantastisch toch”, zegt Ed van Tiel. “Moet je eens kijken. Al die kleuren. En al dat leven. Zo zou ieder dak er toch uit moeten zien! Het is een prachtige manier om een steentje bij te dragen aan meer groen, meer biodiversiteit, aan het vasthouden van regenwater, aan het isoleren van je pand, aan het verkoelen van de omgeving, aan zo veel meer … En weet je: veel gemeentes geven ook nog eens subsidie op het vergroenen van je dak. Dat maakt het ook nog eens heel toegankelijk om te doen.”

Van bitumen naar duurzaam

Hoewel het enthousiasme van Van Tiel anders doet vermoeden, is het aanleggen van dakbegroening niet wat Roofwatcher doet. Daar heeft het een vaste partner voor. Het bedrijf zelf, dat vanuit het Brabantse Zeeland kantoor opereert, legt en vervangt dakbedekking; de basis dus. En dan niet het traditionele bitumen, maar de duurzame variant: Rhepanol®.

Even terug in de tijd. Bitumen is in ons land al jaren de standaard dakbedekking. Vreemd, vond Ed van Tiel een jaar of tien geleden. Niet alleen omdat bitumen relatief bewerkelijk is om te leggen. Maar vooral omdat bitumen uitloogt. Als het regent, spoelen er minuscule deeltjes schadelijke grondstoffen mee de grond in. En dat terwijl er in Duitsland al heel veel jaren een alternatieve, duurzame dakbedekking bestond: Rhepanol®. Waarom werd deze kunststof dakbedekking niet op grote schaal ook in Nederland toegepast?

Het werd de persoonlijke missie van Ed van Tiel: Nederland kennis laten maken met een in alle opzichten vriendelijkere dakbedekking, met Rhepanol®. Dat gaat hem niet slecht af: we zijn acht jaar verder en Roofwatcher telt zo’n twintig medewerkers. “En intussen zijn er meer bedrijven in Nederland die Rhepanol® leggen. Top. Wij zijn nog steeds de hoofdambassadeur van het product in ons land, maar hoe meer bedrijven de overstap maken van bitumen naar een schonere dakbedekking, hoe beter dat is voor iedereen.”

Volgende stap: het showdak

Met het groeien van de belangstelling voor een groenere dakbedekking ontstond de behoefte om architecten, pandeigenaren en VVE’s meer te laten zien dan alleen een staal van het product. Zo ontstond het ‘showdak’: een showroom op hoogte, makkelijk te bereiken via een vaste trap.

“Ik geloof oprecht in dit product. Dus mijn enthousiasme in een gesprek is puur. Maar hoe fijn is het als je als klant kunt zien hoe zo’n dak eruitziet. Als je er overheen kunt lopen. Kunt voelen. Dat geeft je een nog beter beeld van de mogelijkheden en van hoe jouw dak er straks uit komt te zien.”

Het dak is 500 m2 groot. Een derde deel daarvan ongeveer is bedekt met dakbegroening, in twee varianten. De een nog wat diverser dan de andere. Op nog eens een derde deel van het dak liggen zonnepanelen, ook weer in twee varianten: verankerd in het dak en met ballast op het onderstel geplaatst op het dak. “De eerste is iets bewerkelijker om te leggen, maar is wel gegarandeerd stormbestendig.”

Net als voor de groenbeplanting, werkt Roofwatcher voor de zonnepanelen samen met een vaste partner: Allicht uit Amsterdam. “Zonnepanelen zijn booming. Dat is fijn. Maar heel eerlijk, daardoor heb je ook aardig wat cowboys. Wij staan voor ons product. Het is duurzaam, loogt niet uit en gaat meer dan 60 jaar mee. Het voldoet in alle opzichten aan wat je van je dak eist of wenst. Wij willen niet, met alle respect, dat daar dan een tweederangs onderaannemer afbreuk aan doet. En dus kiezen we op dit moment nog voor één vaste partner, die er hetzelfde in staat als wij: oprecht bij willen dragen aan het verduurzamen van de wereld.”

Dakbedekking met schoonwaterverklaring

Op dit moment is Roofwatcher hoofdzakelijk actief op de vervangingsmarkt. Het bitumen wordt dan vervangen door Rhepanol®. Die markt is het grootst: bitumen heeft namelijk een beperkte houdbaarheid en in prijs doet het product van Roofwatcher al niet meer onder voor deze traditionele dakbedekking. Pandeigenaren en VVE’s hebben de optelsom dan vaak snel gemaakt. Er zijn zelfs al landen, waaronder Zwitserland, waar je geen bitumen meer mag vervangen door bitumen. Daar ben je verplicht om voor een duurzamer dakbedekking te kiezen.

Hoewel de vervangingsmarkt dus nog het grootst is, komen er wel degelijk ook vanuit de nieuwbouw steeds meer aanvragen binnen: “Ik zeg altijd: als je een glas water op je bitumen dak omgooit … zou je het water daarna dan nog drinken? Op Rhepanol® geven wij een schoonwaterverklaring af. En ja, in nieuwbouw is ons product nog iets duurder. Dat heeft met de factor arbeid te maken. De aanleg van bitumen daken wordt vaak uitbesteed aan onderaannemers, wij leggen onze daken zelf, met daartoe opgeleide dakdekkers. Maar je hebt dan wel een schoon product op je dak liggen. Voor steeds meer pandeigenaren en VVE’s geeft dat de doorslag.”

Toe aan een nieuw dak?

Maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvend bezoek aan het showdak in Zeeland, waarbij je uitgebreid wordt meegenomen in de mogelijkheden voor jouw dak. Bel 085 7470057 of mail naar beheer@roofwatcher.nl

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.