Een goedkoper contract dankzij een energiecollectief?

De energieprijzen zijn momenteel historisch hoog: overstappen van energieleverancier loont daarom minder dan vroeger of zelfs helemaal niet.

Gepubliceerd: 13 september 2022

Particuliere energiecontracten zijn al dubbel zo duur als een jaar geleden. Een oplossing die het waard is om naar te kijken, kan een energiecollectief- of veiling zijn. In sommige gevallen ben je dan voordeliger uit en kun je weer wat geld op energie besparen. Maar wat is dit precies en hoe gaat het in zijn werk? Independer legt het uit.

Wat is een energiecollectief?

Een energiecollectief is een groep mensen die samenwerken om een goedkoper energiecontract te krijgen. Met een grote groep heb je namelijk een sterkere onderhandelingspositie tegenover energieleveranciers dan als particulier. Daarnaast willen energieaanbieders graag een grote groep klanten in één keer aan zich binden. Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe gunstiger het aanbod over het algemeen wordt.

Energieveiling

Meestal zijn meerdere energieleveranciers geïnteresseerd in het binnenhalen van een collectief: ze hebben dan immers in één keer een grote groep nieuwe klanten. Daarom bieden ze tegen elkaar op in een zogenoemde energieveiling. De leverancier die het scherpst geprijsde contract aanbiedt, wint de veiling.

Hoe gaat een collectief in zijn werk?

Er zijn verschillende soorten energiecollectieven. Soms vanuit een Vereniging van Eigenaren (VvE), maar er zijn ook openbare energiecollectieven waaraan iedereen kan deelnemen. Je hoeft je er alleen maar voor in te schrijven op een daarvoor bestemde website. Het kan vaak ook via ledenorganisaties of verenigingen. Zij houden deelnemers op de hoogte over de uitslag van de veiling. De deelnemers krijgen een aanbod van de leverancier met het best geprijsde contract en kunnen vervolgens overstappen.

Wanneer is een collectief handig?

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) bestaat vaak uit dezelfde soort woningen en appartementen, waardoor het verbruik over het algemeen niet veel verschilt. Hierdoor kan een groep vormen aantrekkelijk zijn voor VvE-leden.

In de meeste gevallen kunnen zij namelijk allemaal gebruik maken van hetzelfde voordelige aanbod dat via een veiling wordt verkregen. Ook voor groepen huurders van flatgebouwen of woningcorporaties kan collectieve inkoop voordelig zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een collectief?

Als gemeenschap energie inkopen heeft een aantal belangrijke voor- en nadelen. Het kan een (flinke) kostenbesparing opleveren en overstappen naar een andere leverancier makkelijker maken. Een nadeel is dat de situatie voor ieder huishouden anders is. Het ene huishouden heeft misschien nog een doorlopend contract en krijgt een boete voor overstappen, terwijl bij een huishouden het contract juist afloopt.

Het is dan ook lastig om de verschillende contracten op elkaar af te stemmen. Het kan natuurlijk ook dat het aanbod van de winnende leverancier bij de een beter past dan bij de ander. Het is daarom verstandig om je energie te vergelijken om te zien of een collectief bij je past, en welke dit dan is.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.