Waar moet je naar toe met je geld?
De laatste tijd komen er steeds meer berichten dat banken steeds minder vaak bereid zijn de verplichte meerjarenbegroting door VvE's bij hen te laten stallen.
Voornamelijk grote VvE's hebben steeds meer moeite met hun geld over verschillende banken te spreiden. Het gaat hierbij dan om VvE's die meer dan 600.000 euro aan reserves bezitten. Bij dit soort bedragen wil men doorgaans kunnen spreiden over meerdere banken voor het zogenaamde depositogarantiestelsel. Dit is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank. Als een bank failliet gaat, garandeert het banktegoeden (deposito’s) tot maximaal honderdduizend euro. Het lastig kunnen spreiden over banken is dan ook een groot probleem aangezien de 'veiligheid' die banken bieden van belang is voor VvE's. Vaak geven de verenigingen hier de voorkeur aan in plaats van bijvoorbeeld te beleggen.
Steeds meer banken
Banken geven zelf aan hun dienstverlening richting VvE's steeds verder in te perken omdat VvE's commercieel niet meer aantrekkelijk genoeg geacht worden. We zien dan ook dat diverse banken met aanvullende eisen komen richting VvE's. Zo moeten ze of beleggen (terwijl de verenigingen in bijna alle gevallen dit niet eens mogen van hun leden), naast hun spaarrekening ook een betaalrekening bij de bank openen of er worden geen nieuwe VvE-rekeningen meer geopend maar alleen de bestaande aangehouden. Wij zien daarbij steeds vaker dat de VvE hier zich maar bij neerlegt. De banken bepalen en er zijn weinig tot geen alternatieven voorhanden is de veelgehoorde teneur.
Ga voor verduurzaming
Een mogelijke oplossing voor dit probleem lijkt een open deur: zorg dat het geld niet op de bank staat maar stop het in het pand. Uiteraard moet er wel rekening gehouden worden met het verplichte sparen voor onderhoud, maar probeer aan de andere kant niet onnodig veel op te potten. Kijk bijvoorbeeld serieus naar de verduurzaming. Voor VvE's zijn energiebesparende maatregelen namelijk erg interessant. Want een energierekening die omlaag gaat wil iedereen.
Welke maatregelen zijn mogelijk?
Wanneer we dit verder onder de loep nemen, blijkt dat de energiebesparende maatregelen die het meest door VvE's genomen worden gevel- en dakisolatie, kozijnen, energiezuinige deuren, hoogrendementsketel en HR++ glas zijn.
En wat levert het op?
Belangrijk is natuurlijk dat het goed is voor het milieu. Maar daarnaast merkt u het ook door middel van de lagere energielasten. Het wooncomfort gaat behoorlijk omhoog, doordat bijvoorbeeld de lekkage of tocht verleden tijd is. Uw appartement en gebouw worden aantrekkelijker door het gunstigere energielabel. Ook blijkt dat mensen na een verduurzaming een veiliger gevoel binnen hun complex hebben. Maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld geeft een goed gevoel.
Maar hoe pakt u dat aan?
Tijdens de ALV blijken de meningen vaak toch ver uit elkaar te liggen. En dat is natuurlijk zonde van alle moeite die men als bestuur gedaan heeft. Regelmatig krijgen wij hier vragen van VvE's over; vandaar dat wij ons als Appartement & Eigenaar steeds meer zijn toeleggen op een rol als onafhankelijk belangenbehartiger voor VvE's. Bij lastige vraagstukken als verduurzamen, kan een onafhankelijke partij namelijk van grote waarde voor een VvE zijn.
Onafhankelijk
Wij zijn als onafhankelijk netwerk compleet op de hoogte van wat er mogelijk is. Wij staan dan ook gedurende het hele proces van verduurzaming aan de kant van de VvE's (van het inventariseren van de mogelijkheden, tot het helpen bij het nemen van de juiste besluiten, van het aanvragen en beoordelen van de offertes tot de uiteindelijke opleveringskeuring). Onze adviseurs zijn bovendien op geen elke wijze verbonden aan welke leverancier dan ook en kunnen daarom compleet onafhankelijk advies geven.
Wij hebben aan de hand van onze ervaringen op het gebied van verduurzamen een overzichtelijk tienstappenplan ontwikkeld. Hiermee kunnen wij VvE's zo goed mogelijk bedienen. Onder meer onze enquête maakt hier deel van uit. Uiteraard wordt dit plan voor elke specifieke situatie en VvE op maat gemaakt.
Tienstappenplan
1. Verspreid de duurzaamheidsenquête.
2. Eerste bouwtechnische nulmeting (MJOP) door onafhankelijke expert, inclusief Energie Prestatie Advies (EPA) en inventarisatie van uw individuele wensen.
3. Bespreking DMJOP inclusief het EPA in relatie met de mogelijkheden binnen uw VvE.
4. De VvE besluit zelf welke verduurzaming het beste past binnen de bestaande maandlasten. Het financieringsbesluit voor verduurzaming wordt genomen vanuit besparing op de energierekening.
5. Offertes aanvragen bij verschillende (desgewenst ook uw eigen) partijen.
6. Onze adviseur bespreekt samen met het bestuur van de VvE de offertes waarna de keuze door de VvE zelf wordt gemaakt.
7. Start Project Verduurzaming.
8. Tussentijdse inspecties door onafhankelijke inspecteurs.
9. Deel en eindoplevering samen met de VvE en onafhankelijke inspecteurs.
10. Overdracht Project Verduurzaming aan VvE inclusief aanleveren garantiecertificaten van de betrokken dienstverleners, het afsluiten van de onderhoudscontracten en start van het DMJOP.
Dit kan dus een oplossing zijn voor het probleem dat steeds (grotere) VvE's tegenwoordig met banken hebben. In plaats van risico's te lopen door het niet kunnen spreiden van de reserves kan er voor gekozen worden een deel te investeren in het pand.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen