Inspectie en keuring valbeveiliging

Valbeveiligingssystemen en valbeveiliging persoonlijke beschermingsmiddelen hebben periodieke keuring en inspectie nodig om de betrouwbaarheid te garanderen. Wat moet de VvE doen?

Geplaatst door: AllRisk

Inspecties en controles van apparaten en middelen vinden om de zoveel tijd plaats om te garanderen dat ze goed blijven werken, denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van een CV-ketel. Ook valbeveiligingsmiddelen hebben periodiek keuring en inspectie nodig, om de betrouwbaarheid te waarborgen.

In dit artikel vertellen we alles over de periodieke inspectie van valbeveiliging en Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) voor valbeveiliging.

Er bestaan twee verplichte inspectie vereisten met betrekking tot valbeveiligingsmiddelen. De eerste is de visuele inspectie die (getrainde) gebruikers uit moeten voeren voordat ze aan het werk gaan. De tweede verplichting is de periodieke inspectie en keuring door een bevoegde partij. Beide zijn belangrijk om de veiligheid van de middelen en systemen te kunnen garanderen. Daarnaast moeten systemen aantoonbaar gekeurd zijn, mocht er zich toch een valongeval voordoen, in verband met aansprakelijkheid.

Visuele inspectie voor gebruik

Iedereen die valbeveiliging gaat gebruiken moet zijn arbeidsmiddelen eerst visueel inspecteren op onvolkomenheden. Dit omvat bijvoorbeeld de inspectie van de harnasbanden en het sluitingsmechanisme van de karabijnhaken. Maar ook het inspecteren van bijvoorbeeld ankerpunten. Bestaat er twijfel over de veiligheid van een product, dan mag er niet gestart worden met de werkzaamheden totdat er een inspectie heeft plaatsgevonden. Dit om ervoor te zorgen dat er echt veilig gewerkt kan worden.

Schade om op te letten tijdens een visuele inspectie

Deze visuele inspectie mag door de gebruiker worden uitgevoerd, mits hij of zij getraind is in werken op hoogte, en dus weet waar op gelet moet worden.

Jaarlijkse inspectie

Naast de visuele inspectie voor elk gebruik moeten valbeveiliging en valbeveiliging PBM jaarlijks geïnspecteerd worden. De periodieke inspectie van valbeveiliging is niet alleen een verplichting vanuit de fabrikant, maar ook vanuit de Nederlandse wetgeving. In de regel dienen valbeveiligingssystemen en PBM voor valbeveiliging iedere 12 maanden gekeurd te worden. Deze keuring en inspectie moet worden gedaan door een bedrijf wat hierin gespecialiseerd is.

Permanent geïnstalleerde systemen kunnen op locatie geïnspecteerd worden door een bevoegd persoon. Valbeveiliging PBM kunnen voor keuring en inspectie opgestuurd worden naar een erkend bedrijf, bijvoorbeeld AllRisk valbeveiliging.

De keuring gaat verder dan alleen een visuele inspectie. Bij een keuring wordt bijvoorbeeld ook de (interne) werking van het persoonlijke beschermingsmiddel getest op veiligheid. Valstopapparaten, bijvoorbeeld, worden via demontage gecontroleerd op de werking en op gebreken.

Keuring en inspectie van valstopapparaten

Worden PBM goedgekeurd, dan wordt een nieuw keuringscertificaat afgegeven. Hetzelfde geldt voor permanente systemen.

Risico’s bij vergeten keuring

Indien het valbeveiligingssysteem en de valbeveiliging PBM niet ieder jaar worden gekeurd loopt de gebouweigenaar het risico dat, mocht er een val optreden, hij/zij aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden schade. Daarnaast is er een mogelijkheid dat de eigenaar een boete kan krijgen voor het bewust in gevaar brengen van de gebruiker.

Door de inspectie van uw valbeveiliging en PBM bij AllRisk valbeveiliging onder te brengen, weet u zeker dat het correct en vakkundig gebeurt. AllRisk is namelijk een ISO 9001 en VCA gecertificeerd bedrijf en is specialist op het gebied van keuring en inspectie van valbeveiliging. Bel (0183) 56 85 55 of mail info@ar.nl voor meer informatie over keuring en inspecties.

Bedrijvengids Geplaatst door
AllRisk

AllRisk

Papland 11, 4206 CK  Gorinchem

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.