Veilig werken op groendaken
Groendaken zijn populair, en met recht. Ze dragen bij aan de biodiversiteit, bieden verkoeling bij hitte, en zorgen voor betere woningisolatie. Maar groendaken hebben onderhoud nodig, hoe doe je dat veilig?
Nederland krijgt steeds vaker te maken met hele warme zomers. In een stedelijke omgeving kunnen hierdoor zogenoemde hitte eilanden ontstaan. Plaatsen waar het nog warmer is omdat er weinig groen in de omgeving te vinden is. Om verkoeling te creëren zijn groendaken een uitkomst. Daarnaast hebben groendaken ook een positief effect op de biodiversiteit en de luchtkwaliteit. Het is dus ook niet gek dat steeds meer VvE’s groendaken hebben, of nadenken over het aanleggen van een groendak.
Verantwoordelijkheid van de VvE
Ook aan een groendak moet onderhoud gepleegd worden. Zowel het dak als het afvoersysteem moeten regelmatig worden geïnspecteerd. En onkruid moet verwijderd worden. Vanwege het onderhoud aan het dak, en de beplanting, moet het dak veilig gemaakt worden voor diegene die op hoogte moeten werken. Zeker voor de VvE is dit belangrijk, want de verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek ligt bij de VvE.
Voor werken op hoogte betekent dit dat de VvE moet zorgen dat er valbeveiliging gebruikt wordt. Dit kan zijn dat de ingehuurde partij, die bijvoorbeeld het onderhoud uitvoert, tijdelijke valbeveiliging meeneemt en gebruikt. Of dat de VvE zelf een permanente valbeveiligingsoplossing installeert.
Een permanente oplossing verdient zich snel terug, want voor iedere partij die onderhoud op of aan het groendak moet uitvoeren is dan valbeveiliging aanwezig. De beste tijd om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn, is tijdens de ontwerpfase. Dit beperkt kostbare renovaties en aanpassingen achteraf, en zorgt ook voor een goede, snelle installatie en veiligheid vanaf het begin.
Permanente valbeveiliging voor groendaken
Er zijn verschillende permanente valbeveiligingsopties beschikbaar voor groendaken. Welk valbeveiligingssysteem geschikt is, is afhankelijk van het type groendak, en de frequentie van de werkzaamheden.
Idealiter willen we het risico op een val van hoogte wegnemen, de meest veilige optie is dan het plaatsen van hekwerken langs de randen. Met een hekwerk wordt het hele dak een veilige zone. Bij een volledig groendak kan er alleen hekwerk worden geïnstalleerd als er een opstaande dakrand aanwezig is, waaraan het hekwerk gemonteerd kan worden. Een vaak genoemd nadeel van een hekwerk is echter dat deze heel zichtbaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld situaties van appartementen complexen waar de penthouses zicht hebben op de groendaken, een hekwerk heeft hier een nadelig effect op het uitzicht.
Een leeflijnsysteem of een systeem van losse ankerpunten blokkeren het uitzicht niet, en bieden veiligheid bij werken op hoogte op een groendak. Een leeflijnsysteem is een staalkabel, gespannen over verschillende ankerpunten. Gebruikers haken zich aan en bewegen veilig langs de kabel over het dakoppervlak. Bij losse ankerpunten zit de gebruiker aan één ankerpunt vast, moet hij of zij zich verder over het dak bewegen dan moet er met het volgende ankerpunt gekoppeld worden.
Het voordeel van een leeflijnsysteem ten opzichte van losse ankerpunten is de bewegingsvrijheid van de gebruiker. Hij of zij koppelt zich eenmalig aan het systeem en kan daarna bewegen langs het systeem. Een ander voordeel is dat een leeflijnsysteem opgebouwd kan zijn uit meerdere kabels. Dit betekend dat twee gebruikers zich kunnen aanhaken en elkaar kunnen passeren zonder zich los te hoeven koppelen. Veilig en gemakkelijk dus.
Meer weten over valbeveiliging op groendaken? Of wilt u persoonlijk advies over de beste valbeveiligingsoplossing voor uw groendak? Neem contact op met AllRisk valbeveiliging.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen