Een must! – Koolmonoxidemelders

5 tot 10 personen overlijden jaarlijks in Nederland door koolmonoxidevergiftiging en nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Die cijfers onderstrepen het belang van een koolmonoxidemelder.

Gepubliceerd: 04 januari 2018

Omdat koolmonoxide kleur-, geur- en smaakloos is, zijn we afhankelijk van melders om ons tijdig te waarschuwen wanneer er een te hoge dosis CO in de woning aanwezig is. Een goede melder waarschuwt overigens ook bij lage doseringen.
Zowel de consumentenbond als de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hebben onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van koolmonoxidemelders. De resultaten waren alarmerend. In 2016 voldeden 16 van de 29 onderzochte CO-melders niet aan de gestelde eisen. Op de site van Appartement & Eigenaar (www.appartementeneigenaar.nl/koolmonoxide) vind je een overzicht van CO-melders die wel als veilig werden bestempeld.

Koolmonoxidemelders beperkt houdbaar

Wat veel mensen niet weten, is dat koolmonoxidemelders beperkt houdbaar zijn. Een veilige melder is voorzien van een sticker met daarop een jaartal tot wanneer de melder te gebruiken is. De sensor van het apparaat slijt namelijk en werkt na verloop van tijd niet meer goed. Het is dus belangrijk de koolmonoxidemelder tijdig te vervangen voor een nieuwe.

Waar en hoe?

Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit is NIET juist, het is een fractie lichter dan lucht, waardoor het zich via luchtstromen door het huis kan verspreiden. Daarom is het aan te raden om in elke ruimte een melder te hangen, maar in elk geval:
– In de ruimte waar de cv-ketel of een ander verbrandingstoestel hangt (de bronruimte). Bevestig de melder aan het plafond op 1 tot 3 meter hoogte van het toestel.
– In de slaapkamer, woonkamer en eventueel studeer/logeerkamer op ‘ademhalingshoogte’.
Let op: een melder moet zich altijd in de luchtstromen bevinden en daarom op minimaal 30 cm uit de hoeken worden geplaatst.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.