5 Tips voor een brandveilig appartementengebouw

De brandveiligheid van appartementen is niet altijd iets waar veel mensen aan denken, maar is essentieel voor uw eigen veiligheid en die van de buren. Hieronder 5 tips voor een optimale brandveiligheid.

Gepubliceerd: 05 maart 2021

Geen leuke berichten, maar wel vaker voorkomend: iemand die in slaap is gevallen met een sigaret, de gordijnen die vlam hebben gevat door een dichtbij staande kaars of een elektrische deken die door ouderdom en slijtage kortsluiting krijgt. Ondanks veel mensen denken dat een woningbrand hun niet overkomt, krijgt de brandweer toch jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning of een appartementencomplex. Met wat geluk is er alleen sprake van materiële schade, maar met wat pech vallen er ook gewonden en doden.

Tip 1: Kennis over brandveiligheid is een must

Een gebouw moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om brandveilig genoemd te mogen worden. Dat is geregeld in de Woningwet en het Bouwbesluit. Zo is al sinds een aantal jaren bijvoorbeeld de aanwezigheid van rookmelders in nieuwbouwwoningen verplicht, evenals noodverlichting die geplaatst moeten worden door een erkend bedrijf en de aanwezigheid van brandblussers in gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Lees hier meer over de Woningwet en brand in gebouwen. Naast de bouwkundige eisen speelt ook de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren (VVE) een belangrijke rol in de brandveiligheid van een appartementencomplex. Het moge duidelijk zijn dat het ook in het belang van de VVE is om de brandbeveiliging tiptop in orde te houden om de gevolgen van een brand zo beperkt mogelijk te houden.

Tip 2. Een juist blusmiddel is van levensbelang

Om preventief goed bezig te zijn, is een rookmelder enorm praktisch, want deze geeft al in een vroeg stadium aan als er rookontwikkeling is. Zeker als je weet dat een beginnend brandje al binnen vijf minuten kan uitbreiden tot een grote uitslaande brand. Maar om een brand zo snel mogelijk te blussen, is er meer nodig dan een een rookmelder. Een juist blusmiddel is dan van levensbelang. Welke je nodig hebt hangt van het soort brand af. Een draagbare brandblusser is het eerste hulpmiddel voor het blussen van een brand in een beginners stadium. Brandblussers kunnen gevuld zijn met water en schuim, poeder of koolzuursneeuw.

Tip 3. De aanwezigheid van een brandblusser met intacte brandblusser verzegeling

Een brandblusser die vaak aan een ophangbeugel hangt, moet natuurlijk gevuld zijn voor gebruik en gebruiksklaar zijn. Ook moet deze jaarlijks worden gecontroleerd en na een paar jaar vakkundig worden onderhouden. Tijdens een keuring wordt er onder andere gekeken naar de verzegeling. De verzegeling van brandblussers verschillen, maar bestaan doorgaans uit de borgpen die in het handvat vergrendeld zit. De borgpen zorgt ervoor dat de brandblusser niet onnodig geactiveerd kan worden. Aan het einde van de borgpen zit een gat waar de verzegeling doorheen getrokken is. Deze verzegeling is zodanig gemaakt, dat die In een noodgeval, makkelijk gebroken kan worden.

Tip 4. Kies voor de juiste maatoplossing

Hoefon Security Seals is een ISO 9001-gecertificeerde Nederlandse fabrikant van kunststof zegels en plastic security seals. Als specialist van brandblusser verzegelingen weten zij als geen ander dat je moet kunnen vertrouwen op de veiligheid. En dat een solide verzegeling voor een brandblusser makkelijk aan te brengen moet zijn, en daarnaast om een lage trekkracht vraagt, zodat in geval van nood de verzegeling snel verbroken kan worden. Dezelfde zegel kan worden toegepast voor bijvoorbeeld collectebussen, meterkasten, EHBO-koffers, en EHBO-trommels. Hoefon Security Seals heeft tevens ervaring met het ontwerpen van custom plastic seals. De brandblusser verzegeling van Hoefon is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, met de mogelijkheid deze te laten bedrukken, denk aan uniek nummer, logo en/of barcode. Bovendien leveren ze snel, hebben ze een mooie prijs-kwaliteitverhouding en kan er wereldwijd geleverd worden.

Tip 5. Handige tips van de brandweer

Behalve denken aan de brandveiligheid in wooncomplex, begint het allemaal natuurlijk bij jezelf. Een brand voorkomen is beter dan blussen. Gelukkig kun je zelf ook veel doen om je huis brandveiliger te maken. Waar moet je op letten als je een pelletkachel in huis hebt bijvoorbeeld? Of een elektrische deken, een schoorsteen of een (slecht werkende) geiser? En hoe belangrijk is het om goede buren te hebben bij een noodsituatie? Op de website van de brandweer zijn veel goede tips te vinden over brandveiligheid in en rondom het huis die we je zeker niet willen onthouden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.