De ideale indeling voor appartementenblokken

In Nederland bestaat inmiddels 33% van de woningen uit appartementen. Gemiddeld hebben ze een woonoppervlakte van iets meer dan 100 m2.

Gepubliceerd: 05 september 2020

Het verschil tussen woningen die als appartement worden aangeduid is enorm: het gaat van luxe ruime penthouses die veie miljoenen moeten kosten tot een eenvoudige en vaak als knus aangeduide woning in bijvoorbeeld een verbouwde fabriek. De meeste appartementen hebben twee slaapkamers, al is de tweede meestal erg klein. Hoe wordt een appartementsblok nu het beste ingedeeld?

1. Geluid is altijd een issue

Volmaakte geluidsisolatie bestaat nu eenmaal niet. Iedere niet vrijstaande woning heeft te maken met geluiden die van de buren komen. Als jouw appartement op een tussenlaag ligt, heb je in principe rekening te houden met buren van drie kanten. Door bij de indeling van een blok hier rekening mee te houden, kunnen veel problemen worden voorkomen. Een aparte gezamenlijke ruimte om de was te kunnen doen is bijvoorbeeld al een optie om veel ergernis te voorkomen. In ons land gebeurt dat nog maar zelden. Ga in ieder geval op zoek naar de meest stille apparatuur. Kijk bijvoorbeeld naar de best gekozen wasmachines.

2. Gevoel van veiligheid

Als je bijna thuis bent, wil je je ook veilig voelen. Bij een appartementsgebouw kan dat soms ontbreken als het gebouw afgelegen ligt of in een minder ‘goede’ wijk. Het is dan de indeling die veel kan bijdragen aan een beter gevoel van veiligheid. Voldoende verlichting, cameratoezicht en een beveiligde centrale deur zijn hiervoor een vereiste. Maar ook een gezamenlijke app kan zorgen dat onzekerheid verdwijnt.

3. Gezamenlijke ruimten

Bij een appartementsgebouw zijn er nu eenmaal ruimten die je moet delen en dat kan tot flinke onenigheid leiden. Mensen zijn nu eenmaal zeer verschillend en om die reden zal de een zich enorm opwinden om een niet opgeruimde gezamenlijke ruimte terwijl de ander dat weinig doet en zich met name druk maakt wat er binnenshuis gebeurt. Hierin moet de VVE een belangrijke rol spelen. Er moeten nu eenmaal afspraken worden gemaakt wat wel en wat niet kan in ruimten die voor algemeen gebruik zijn. Hierover zal nooit volledige overeenstemming bereikt kunnen worden, maar ook hier moet gelden dat de meerderheid beslist, maar altijd rekening houdt met de belangen van de minderheid.

4. Brandveiligheid

Een goed appartementsgebouw beschikt over goede voorzieningen indien er onverhoopt brand uitbreekt, Hier zijn ook wettelijke regels voor opgesteld en de VVE is hiervoor verantwoordelijk. Maar alleen met de juiste voorzieningen is niet alles opgelost. In vrijwel ieder wat groter appartementsgebouw wonen ook mensen met een beperkte mobiliteit. Verplichtingen opleggen is een probleem maar het zou een goede gewoonte zijn als het een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt om op te treden bij brand. Dat houdt in dat er voorzieningen worden getroffen voor hen die het meest bedreigd worden. Ook is het daarbij van belang dat het bestuur van de VVE voor zover dat mogelijk is op de hoogte is van wie zich in het gebouw bevindt. Verhuur van een appartement of logés melden, is dan beslist een goed idee.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.