Verduurzamen is tegenwoordig de norm, maar geheel zonder risico's ?
U kunt er tegenwoordig niet meer aan ontkomen. De drang om te verduurzamen neemt steeds grotere vormen aan.
Van isoleren, elektrische auto’s, laadpalen tot zonnepanelen, iedereen heeft met verduurzaming te maken. Dit wordt ook nog eens aangewakkerd door de energiecrisis. De stijgende energiekosten maakt dat iedereen in de wijk wel een gebouw heeft voorzien van zonnepanelen.
Door: Rob van den Heuvel< Accountmanager Vastgoed - Rivez Assurantiën & Risicobeheer B.V.
Recent heeft het onderwerp nog het landelijke nieuws gehaald. Er vindt een energietransitie plaats, waarbij onder andere de energievoorziening verschuift van aanlevering door derden naar het zelf opwekken van energie. Het aantal zogenoemde thuis-energiecentrales is inmiddels groot. Naar verwachting zijn er voor het einde van 2023 in Nederland meer dan 80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. De veiligheid van zonnepaneelinstallaties is bij deze transitie een onderbelicht thema en dit baart Brandweer Nederland grote zorgen. Woningen worden getransformeerd naar energiecentrales en wij wonen daar allen in.
De ervaring leert dat vaak niet wordt stilgestaan bij het thema veiligheid. Er wordt dan gedacht dat een installateur hier al voldoende aandacht aan besteedt. Maar niets is minder waar. Het vertrouwen hebben in de deskundigheid van een installateur is goed. Maar het installeren van zonnepaneelinstallaties blijft mensenwerk. En waar mensen werken bestaat altijd een kans op een vergissing. Daarnaast hebben zonnepaneelinstallaties te kampen met weersinvloeden, wat na verloop van tijd aandacht verdient door middel van controle.
Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen neemt het aantal installateurs toe. Grotere installatiebedrijven huren onderaannemers in voor het plaatsen van nieuwe installaties om te kunnen voldoen aan de vraag. Maar zijn deze onderaannemers wel deskundig en houdt men voldoende zicht op de veiligheid? Het gaat immers om uw veiligheid en om uw woning, die u in handen legt van een ander.
Het is voor de verzekeraars dagelijkse kost. Vragen over hoe het verzekeringstechnisch is geregeld als er zonnepanelen zijn geplaatst. Ook komt het regelmatig voor dat de zonnepanelen al zijn geïnstalleerd en pas later het besef komt dat dit mogelijk ook gevolgen kan hebben voor de verzekering.
In geval van een VvE zijn er veel verschillende scenario’s denkbaar als het op zonnepanelen aankomt. De VvE kiest er gezamenlijk voor om zonnepanelen op het dak van het gebouw te plaatsen. Of individuele eigenaren laten na een akkoord van de Algemene Ledenvergadering van de VvE zonnepanelen op het dak plaatsen. Ook het verhuren van daken van een VvE-gebouw aan een derde partij komt voor. Maar hoe nu te handelen om ervoor te zorgen dat u goed verzekerd bent als VvE?
Informeer vooraf bij uw verzekeringsadviseur naar mogelijke gevolgen van een wijziging. Niets doen is immers geen optie, aangezien het plaatsen van zonnepanelen een risicowijziging betreft. U bent verplicht een risicowijziging te melden bij uw verzekeraar. Maar wat zijn nu punten van aandacht waar u zelf al op kunt letten, als uw VvE voornemens is om iets te ondernemen op het gebied van zonnepanelen.
Een zonnepaneelinstallatie dient altijd bevestigd te worden door middel van verankering of ballast. Het lijkt vanzelfsprekend. Maar uit ervaring kunnen wij stellen dat dit bij het plaatsen van zonnepanelen vergeten kan worden, al dan niet bewust. Helaas hebben zich vorig jaar na diverse stormen al situaties voorgedaan waarbij de panelen van het dak zijn gewaaid met een enorme schade als gevolg. Vanwege uiteenlopende redenen waren de zonnepanelen zonder verankering of ballast op het dak van het VvE gebouw geplaatst. Gelukkig betrof het in deze gevallen enkel materiële schade en was er geen omstander gewond geraakt. Men kan stellen dat hierbij sprake was van een constructiefout. Een constructiefout is standaard uitgesloten van verzekeringsdekking. Kortom, de kosten voor vervanging van de afgewaaide, kapotte panelen zijn voor eigen rekening van de VvE. Al met al een onwenselijke situatie voor iedere partij.
Andere aandachtspunten zijn de omvormers en de bijbehorende bekabeling. Plaats een omvormer op een plek vrij van huisraad, zodat een omvormer de geproduceerde warmte kwijt kan. Controleer ook regelmatig visueel de installatie of er geen schroeiplekken of andere beschadigingen zichtbaar zijn. Daarnaast is het eenvoudig te controleren of de bekabeling juist is geplaatst. De bekabeling dient per kleur gebundeld te worden. Voorkom dat er bij de installatie bekabeling met diverse kleuren met elkaar gebundeld wordt. Tevens is het belangrijk dat bekabeling in een kabelgoot wordt geplaatst en dat dakdoorvoeren op een deugdelijke manier worden aangebracht en vervolgens op een deskundige wijze worden afgedicht.
Diverse verzekeraars eisen tegenwoordig een keuring van de zonnepaneelinstallatie. De zogeheten SCIOS scope 12-keuring is een inspectie van uw gehele zonnepaneelinstallatie. Bij een dergelijke keuring worden niet alleen de PV-panelen, maar ook de strengen, connectoren, omvormers, optimizers en bijbehorende meterkasten gecontroleerd op deskundige aanleg en juiste materiaalkeuze. De inspecteur kijkt naar de brandrisico’s en de elektrische veiligheid van de installatie. Een keuring wordt niet altijd verplicht gesteld, maar is wel altijd te adviseren. Immers is een thuisenergiecentrale niet vrij van risico’s. Afhankelijk van de omvang van een zonnepaneelinstallatie, bouwaard van het gebouw of andere factoren kan een dergelijke keuring verplicht worden gesteld. Zorg nadat de keuring heeft plaatsgevonden dat eventuele herstelpunten ook worden hersteld en dat er een herstelverklaring volgt.
Heeft u als VvE vragen over de mogelijke verzekeringstechnische gevolgen omtrent zonnepanelen. Neem contact op met u verzekeringsadviseur voor advies. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen