Gezamenlijk verwarmen - energie besparen
In appartementen zien we vaak dat de bewoners zijn aangesloten op één cv-installatie en niet iedereen een eigen installatie in de woning heeft. Dit wordt collectieve verwarming genoemd.
Bij collectieve verwarming worden meerdere woningen vanuit één centrale installatie van warmte voorzien. Er zijn twee soorten collectieve verwarming: stadsverwarming en blokverwarming. Stadsverwarming gebruikt restwarmte die vrijkomt bij de opwekking van elektriciteit in elektriciteitscentrales. Bij blokverwarming verwarmt één gezamenlijke warmtebron een heel blok van huizen of appartementengebouw. Collectieve verwarmingssystemen zoals blokverwarming en warmtelevering kunnen energie besparen. Of dit ook gebeurt is afhankelijk van een aantal zaken. Onder meer van de energetische kwaliteit van de warmte- opwekking, het temperatuurniveau en regeling van het systeem en van de kwaliteit en totale leidinglengte van het distributienet.
Voordelen collectieve verwarming
Door de grote schaal van een collectief verwarmingssysteem kan er bespaard worden op de capaciteit en investering van de energie-opwekking. Bij een individuele cv-ketel bedraagt de capaciteit 10 tot 20 kW terwijl bij een collectief slechts 3 tot 6 kW per woning nodig is. Dit komt doordat er bij een collectief verwarmingssysteem gebruikgemaakt kan worden van het principe van ongelijktijdigheid. Dit houdt in dat het grootste deel van de tijd er slechts een beperkte 'basislastvraag' is en het vermogen voor de piekvraag uitgesmeerd kan worden over meerdere woningen.
Warmtepomp
Bij blokverwarming is er één gezamenlijke warmtebron voor bijvoorbeeld een appartementengebouw. Dat kan een gas-gestookte ketel zijn, steeds vaker zien we echter collectieve warmtepompen. Met een warmtepomp wordt uw woning of appartementencomplex 25 tot 30 jaar op een duurzame, goedkope manier verwarmd. Dat is een belangrijke reden dat we bij appartementsgebouwen steeds meer collectieve warmtepompinstallaties zien. Bij een collectieve warmtepompinstallatie zijn de verschillende appartementen aangesloten op één of meerdere warmtepompen. De warmte uit de distributieleidingen wordt door deze elektrische warmtepompen op de gewenste temperatuur gebracht. Vanuit hier wordt de warmte verder getransporteerd naar de appartementen.
Pellets
Een alternatief voor de collectieve warmtepomp is een collectieve verwarmingsinstallatie die brandt op pellets. Houtpellets zijn gemaakt van samengeperst houtzaagsel. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen. Hierbij worden de woningen verwarmd door warm water. De warmte wordt gemaakt met houtpelletkachels en wordt getransporteerd naar de individuele woningen. Met deze manier van warmteopwekking wordt minimaal 25% aardgas bespaard. De woning heeft geen gasaansluiting of cv-ketel nodig en de gasmeter heeft plaats gemaakt voor een digitale warmtemeter. Hiermee wordt precies berekend hoeveel warmte de individuele woning gebruikt.
Voordelen collectieve verwarming
- Goedkoper dan individuele systemen met bron;
- Het op te stellen vermogen is lager dan de som
- van de individuele vermogens;
- Bivalent systeem is beschikbaar;
- Minder ruimtebeslag in de woning;
- Geen geluidsproblematiek op individueel niveau;
- Geen onderhoud per individuele woning.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen