Toegangsysteem appartementencomplex: dat is nog eens binnen komen!
Het betreden en verlaten van het appartementencomplex is vaak een handeling die we gedachteloos doen. Toch valt er heel wat na te denken over de entree van het gebouw.
Want voor welk toegangssysteem kies je als VvE? Hoe houdt je ongewenste bezoekers buiten de deur? En met welk intercomsysteem maak je het de bewoners zo eenvoudig mogelijk? Een goed doordachte en nette entree verhoogt de meerwaarde van het complex.
Er is nogal wat verkeer in de entree van een appartementencomplex. Bewoners die in en uit lopen, bezoek, bezorgers van post, pakketten, boodschappen en maaltijden. Daarnaast zijn er helaas ook diverse ongenode gasten die maar al te graag binnen willen komen. Een goed toegangssysteem waarborgt de veiligheid van de bewoners!
Als er gebeld wordt
Met het oog op de persoonlijke veiligheid van de bewoners komen er steeds meer innovatieve intercomsystemen op de markt. Zo zijn er tegenwoordig systemen waarbij de eigenaar op zijn of haar smartphone gebeld wordt, zodra iemand aanbelt. Via de mobiele telefoon kan vervolgens de deur geopend worden, of kan men instructies doorgegeven aan een bezorger. Ideaal zijn de systemen waarbij direct via een videoverbinding zichtbaar is wie er voor de deur staat. Een bijkomend voordeel is dat de bewoner niet eens thuis hoeft te zijn om actie te ondernemen. Een vereiste voor dit soort systemen is echter wel dat de bewoner over een smartphone beschikt.
Veiliger met video
Uiteraard zijn er ook systemen waar niet met een smartphone maar wel met videobeelden gewerkt wordt. Zo worden bellentableaus steeds vaker uitgerust met een video-installatie. Bewoners zien zo altijd voor wie zij de deur wel of niet openen.
Een andere mogelijkheid om de veiligheid binnen het complex te vergroten, is door middel van cameratoezicht. Deze camera registreert wie er binnen komt en naar buiten gaat.
Let op:
Op cameratoezicht is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) van toepassing. Het aanschaffen van een camerasysteem zal daarom tijdens de AvL besproken en goedgekeurd moeten worden.
Elektronische sleutel
Veel appartementencomplexen zijn uitgerust met traditionele sloten en dus ook sleutels, maar is dat nog wenselijk in deze tijd? Sleutels kunnen eenvoudig bijgemaakt worden, waardoor meer mensen toegang krijgen tot het complex en alle gemeenschappelijke ruimtes. Bovendien kan het soms een uitdaging zijn binnen te komen met tassen vol boodschappen of wanneer een bewoner in een scootmobiel zit. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde elektronische sleutels. Deze sleutel kan gewoon in de tas of zak blijven zitten, het systeem detecteert of iemand toegang tot het gebouw heeft. Het voordeel is dat deze sleutels niet zo eenvoudig bij te maken zijn en bij verlies is de code van de bewoner eenvoudig te wissen uit het system.
Hang- en sluitwerk
Waar de VvE verantwoordelijk is voor de veiligheid van de entree, kunnen de bewoners zelf ook op eigen initiatief diverse maatregelen nemen met betrekking tot de veiligheid van hun appartement. Het hang- en sluitwerk van de voordeur laat soms nog wel aardig te wensen over. Zogenaamde veiligheidsdeuren, voorzien van meerpuntsslot en haakvormige dievenklauwen maken het vrijwel onmogelijk voor inbrekers om de woning binnen te komen.
Een bijkomend voordeel van dit soort deuren is dat ze vaak ook een isolerende werking hebben met betrekking op geluid, geur en warmte.
Er zijn systemen verkrijgbaar waarbij de bewoners zelf kunnen bepalen of ze een video-intercom wensen of alleen een intercom. In dat geval zijn de kosten voor de basisinstallatie inclusief huistelefoon voor de VvE en kan de eigenaar tegen meerprijs een video-intercom aanschaffen.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen