Meer ruimte in je appartement? Zo regel je toestemming
Toch die extra kamer als kantoorruimte in huis of is er een kleintje op komst? Wat de reden ook is, het is tijd voor meer ruimte in huis.
Dat kan op diverse manieren. Ben je lid van een VvE? Check dan eerst of je een aparte toestemming van de Algemene Leden Vergadering nodig hebt.
Binnen een VvE is meestal in de splitsingsaktes vastgelegd dat voor op-, aan- of onderbouw een toestemming van de VvE nodig is. Dit betekent dat je dus niet zomaar kunt starten met het verbouwen van je woning of appartement. Voor je start moet je eerst toestemming hebben van de leden van de VvE waar je bij hoort.
Begin bij het begin
Heb jij een huis of appartement gekocht dat onder een VvE valt, dan heb je waarschijnlijk toestemming nodig van de ALV. Het is verstandig om daarom te starten met het uitzoeken of de aanbouw, opbouw of onderbouw die je van plan bent te gaan realiseren, op appartementsgrond wordt gebouwd of op gemeenschappelijke grond. ‘Normaal’ koop je, wanneer je een huis koopt, daarbij ook de grond waarop je woning gebouwd is (en de grond van een eventuele tuin) in je bezit. Bij de aankoop van een appartement is dit natuurlijk niet mogelijk omdat er meerdere appartementen op dezelfde grond zijn gebouwd. Dit is een van de redenen waarom er een Vereniging van Eigenaars opgericht wordt. Alle eigenaren van de appartementen die op die grond zijn gebouwd, worden daar dan automatisch lid van.
De splitsingsakte
Bij een appartementen wordt het gebouw wordt opgedeeld in losse appartementen door middel van de splitsingsakte. In deze akte is aangegeven hoe de appartementen zijn opgedeeld en wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Over het algemeen is in de splitsingsakte ook het onderhoud van gemeenschappelijke zaken vastgelegd. Ook is in deze akte vastgelegd welke stemverhoudingen en quorum er gelden.
Toestemming bij een vergunningsvrije uitbouw?
Het klinkt misschien tegenstrijdig maar ook bij een vergunningsvrije uitbouw of dakopbouw heb je toestemming van de VvE nodig. Ongeacht of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Als deel van een VvE kun je dus niet zonder toestemming een dakopbouw of uitbouw te laten plaatsen.
Dat geldt ook voor een uitbouw die in jouw privétuin komt. Als eigenaar heb je dan wel het exclusieve gebruiksrecht van de uitbouw op de privégrond maar bepaalde bouwdelen zullen in de gemeenschappelijk eigendom vallen. En dus mag je niet zomaar starten met bouwen. Om welke bouwdelen dit gaat, is vastgelegd in de modelreglementen. Vaak gaat het om de gevel, fundering, zijmuren en het dak van de uitbouw.
Bouwdelen zijn gemeenschappelijk eigendom
Als bepaalde bouwdelen van jouw uitbouw gemeenschappelijk eigendom zijn, dan houdt dat ook in dat de VvE de onderhouds- en herstelkosten moet dragen. Om dit te voorkomen kan de splitsingsakte aangepast worden, zodat de breukdelen worden gewijzigd naar de nieuwe situatie. Check dus in alle gevallen eerst je splitsingsakte voor meer informatie of vraag om advies.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen